5 spôsobov, ako môžete skončiť pracovný pomer

Počas celej dojednanej doby trvania pracovného pomeru môže zamestnanec skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe.Počas celej dojednanej doby trvania pracovného pomeru môže zamestnanec skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe. Zdroj: photl.com

Priateľka nastúpila do pracovného pomeru na dobu určitú, odo dňa 1. septembra 2013 do 14. novembra 2013, so skúšobnou lehotou do tohto dátumu. Na základe Zákonník práce časti §72 je možné v skúšobnej dobe podať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez akéhokoľvek dôvodu a písomné oznámenie o skončení sa ma doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa ma pracovný pomer ukončiť.

Z toho som vydedukoval, že už aj deň po nástupe do zamestnania je možné podať výpoveď s prihliadnutím na skúšobnú lehotu. V pracovnej zmluve je ale uvedené, že  "V prípade ukončenia pracovného pomeru sa riadia zmluvne strany ustanoveniami §59 a nasledujúcimi Zákonníka práce. Dĺžka výpovednej doby sa riadi §62 Zákonníka prace. Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ ma právo na peňažnú úhradu v sume priemerného zárobku za jeden mesiac".

V ustanoveniach §59 sa píše, že pracovný pomer možno ukončiť okamžitým skončením . V pracovnej zmluve odkazuje Článok V pojednávajúci o ukončení pracovného pomeru na §62, no pritom podľa §72 by malo byt možné vzhľadom na skúšobňu dobu okamžité odstúpiť od pracovnej zmluvy. Moje otázky teda znejú: Je možné odstúpiť dnešným dňom od pracovnej zmluvy, s prihliadnutím na skúšobňu lehotu? Je možné, aby si zamestnávateľ nárokoval peňažnú úhradu v sume priemerného zárobku za jeden mesiac?

Poradňa: Pracovný pomer sa môže skončiť jedným zo spôsobom uvedených v § 59 Zákonníka práce:

  1. Skončením v skúšobnej dobe
    Skúšobná doba nemusí byť v každej pracovnej zmluve, zamestnávateľ a zamestnanec si ju nemusia dohodnúť. Aby bola skúšobná doba platná, musí byť dojednaná písomne. Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe nie je ani výpoveďou, ani odstúpením, ani okamžitým skončením pracovného pomeru, každý z týchto pojmov označuje iný spôsob skončenia. Skončeniu pracovného pomeru v skúšobnej dobe sa podrobnejšie venujeme  v sekcii Skúšobná doba.
     
  2. Výpoveďou
    Výpoveď môže dať zamestnanec aj zamestnávateľ, pričom zamestnanec tak môže urobiť kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď len z jedného z dôvodov uvedených v Zákonníku práce. Viac o výpovedi danej zamestnávateľovi sa dočítate v článku "Ako napísať výpoveď".Pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Ak dáva výpoveď zamestnanec, skúšobná doba trvá jeden alebo dva mesiace, podľa toho, ako dlho trval pracovný pomer. Zamestnanec a zamestnávateľ sa môžu v pracovnej zmluve dohodnúť na sume finančnej náhrady pre zamestnávateľa, ktorú musí zamestnanec zaplatiť, ak nezotrvá počas výpovednej doby u zamestnávateľa.
     
  3. Okamžitým skončením
    Tento spôsob skončenia pracovného pomeru možno využiť len výnimočne a v krajnom prípade. Zamestnanec môže skončiť pracovný pomer okamžite, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu, ak mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti, alebo ak je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie. Okamžité skončenie je upravené § 68 a nasl. Zákonníka práce.
     
  4. Dohodou
    Zamestnanec a zamestnávateľ sa môžu písomne dohodnúť, že skončia pracovný pomer k dohodnutému dňu. Dôvody skončenia nie je potrebné  v dohode uvádzať, iba ak by ich uvedenie zamestnávateľ požadoval. Ak zamestnanec predloží zamestnávateľovi návrh dohody, zamestnávateľ nie je povinný sa k nemu vyjadriť ani ho akceptovať a pracovný pomer stále trvá; rovnako to platí aj v prípade, ak návrh dohody predkladá zamestnávateľ zamestnancovi.
     
  5. Uplynutím dohodnutej doby
    Ak je pracovný pomer dohodnutý na dobu určitú, skončí sa  jej uplynutím. Ani jedna ani druhá strana nemusia vopred oznamovať svoj úmysel nepredĺžiť pracovnú zmluvu. Keď zamestnávateľ oznámi zamestnancovi, že s ním nepredĺži pracovný pomer po uplynutí doby určitej, nejedná sa o výpoveď a zamestnanci nemajú zvýšenú ochranu ani počas ochrannej doby . V prípade tehotenstva, materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky alebo dočasnej práceneschopnosti alebo iných ochranných dôb podľa Zákonníka práce sa pracovný pomer  skončí uplynutím dojedanej doby.

Okrem vyššie uvedených spôsobov je možné aj odstúpenie od pracovnej zmluvy, ktoré môže urobiť len zamestnávateľ, ak zamestnanec nenastúpil do práce v deň dohodnutý v pracovnej zmluve, a teda v tomto prípade pracovný pomer ani nevznikne.

V prípade opísanom v čitateľskej otázke je pracovný pomer dojedaný na dobu určitú, ktorá je totožná ako doba trvania pracovného pomeru, čo je síce nezvyčajné, ale nie zakázané, a teda počas celej dojednanej doby trvania pracovného pomeru môže zamestnanec skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Odstúpenie Práce Výpoveď Zmluvy Zákonník Doba Skúšobná Lehota Od
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy