Som PN. Kedy končí pracovný pomer pri zmluve na dobu určitú?

Pracovný pomer na dobu určitú sa končí uplynutím dojednanej doby.Pracovný pomer na dobu určitú sa končí uplynutím dojednanej doby. Zdroj: photl.com

Dňa 30. septembra 2013 mi končí zmluva u môjho zamestnávateľa. Momentálne som práceneschopná a nadriadený mi chcel dať podpísať žiadosť o skončenie pracovného pomeru dohodou (kde ja žiadam o skončenie pomeru) ku dňu 30.9. 2013. Nepodpísala som to, pretože nerozumiem prečo mi dávali podpisovať "moju" žiadosť o skončenie pracovného pomeru, keď mi aj tak končí k danému dátumu.

Poradňa: Pracovný pomer, ktorý bol dojednaný na dobu určitú, sa skončí uplynutím dojednanej doby. Tento spôsob sa odlišuje od skončenia pracovného pomeru na základe výpovede a aj ochrana zamestnanca je pri každom z nich odlišná.

Ak zamestnanec a zamestnávateľ uzatvorili pracovný pomer na dobu určitú, tento pracovný pomer sa skončí dňom,  ktorý je v pracovnej zmluve dojednaný ako posledný deň trvania pracovného pomeru. Zamestnanci na PN, zamestnankyne  na materskej alebo rodičovskej dovolenke alebo tehotné zamestnankyne nemajú zvýšenú ochranu pred skočením pracovného pomeru uplynutím dojednaného času, zákon im priznáva len ochranu pred výpoveďou.

Ak sa má pracovný pomer skončiť uplynutím dojednanej doby, ani  jedna ani druhá strana nemajú povinnosť vopred oznamovať skončenie alebo nepokračovanie v pracovnom  pomere, preto nie je žiadosť o skončenie pracovného pomeru, ktorú  podľa čitateľskej otázky požaduje zamestnávateľ potrebná.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Pracovný Choroba Pomer Doba Práceneschopnosť Skončenie PN Určitá Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy