Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti. Aké sú moje práva?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Moja pracovná pozícia bola zrušená a zamestnávateľ mi má dať výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. b). Aká je lehota pre zamestnávateľa na doručenie tejto výpovede? Môže zdržovať jej doručenie? V prípade, že by bola výpoveď doručená 4.7.2012, výpovedná lehota by začala plynúť od 1.8.2012. Je možné v tomto prípade požiadať o ukončenie pracovného pomeru dohodou (ktorému musí zamestnávateľ podľa § 76 ods. 2 vyhovieť) pred 31.7.2012? Napríklad v deň doručenia výpovede a stále s nárokom na odstupné?

Poradňa:

Zákon nestanovuje lehotu, v akom čase po vykonaní organizačnje zmeny, v dôsledku ktorej sa stal zamestnanec nadbytočným, je potrebné doručiť zamestnancovi výpoveď. Ak je zamestnancovi daná výpoveď okrem iného z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, t.j. ak sa zamestnanec stal nadbytočným v dôsledku organozačnej zmeny u zamestnávateľa, môže pred začiatkom plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou. Zamestnávateľ je povinný takejto žiadosti vyhovieť a zamestnancovi vzniká nárok na odstupné vo výške podľa počtu mesiacov,koľko by trvala výpovedná doba.

V tomto prípade je dôležité, aby zamestnanec požiadal o skončenie pracovného pomeru dohodu ešte pred začatím plynutia výpovednej doby. Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Organizačné zmeny nadbytočnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy