Porušenie liečebného režimu

poradnaporadna

Mám podpísanú dohodu o skončení pracovného pomeru a som na PN do doby, kým mi skončí dohoda. Keď sa ale nezdržujem počas PN v mieste bydliska, ale niekde inde a zamestnávateľ ma tam nenájde, môže podniknúť nejaké právne kroky alebo mi môže siahnuť iba na mzdu za tú dobu, čo som mala byť na PN a tu mi nepreplatí?

Poradňa: Ak zamestnávateľ zistí, že zamestnanec porušil liečebný režim uložený lekárom, v zmysle ustanovenia § 5 ods.1 písm. c) zákona 462/2003 o náhrade príjmu pri dočasnej práceneschopnosti, zamestnanec stráca nárok na náhradu príjmu a to odo dňa porušenia liečebného režimu.

 

V súvislosti s dodržiavaním liečebného režimu je potrebné upozorniť na skutočnosť, že v zmysle ustanovenia § 81 Zákonníka práce, jednou zo základných povinností zamestnanca je povinnosť, aby v období, v ktorom má podľa osobitného predpisu nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti, dodržiaval liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom. Ak lekár uzná zamestnanca za dočasne práceneschopného, je potrebné lekároci uviesť, kde sa bude zamestnanec počas trvania PN zdržiavať. Lekár nôže stanoviť aj počas trvania liečebného režimu vychádzky.

 

Konanie zamestnanca, ktorý poruší jednou zo základných povinností, je porušením pracovnej disciplíny. V prípade porušenia pracovnej disciplíny zamestnancom, zamestnávateľ môže v zmysle ustanovenia § § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce, dať zamestnancovi výpoveď, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, pričom pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, len ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

 

Súčasne, v zmysle ustanovenia § 68 Zákonníka práce, zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec porušil závažne pracovnú disciplínu. Vo vyššie uvedenom prípade , ak zamestnávateľ kvlifikuje konanie zamestnanca ako závažné porušenie pracovnej disciplíny , môže s ním okamžite skončť pracovný pomer.

14.05.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Pn Liečebný režim
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy