Zrušenie prevádzky a skončenie pracovného pomeru

poradnaporadna

Pracujem v obchode od 5.mája 2009. Zamestnávateľ chce zatvoriť prevádzku z dôvodu klesajúcich tržieb, v januári boli veľmi slabé tržby a bola daná podmienka splnenia určitého plánu na február, pokiaľ sa nesplní, prevádzka sa vo februári zatvorí. Môže zamestnávateľ zatvoriť prevádzku z jedného dňa na druhý? Aké mám nároky pri rozviazaní pracovného pomeru (mám ho na dobu neurčitú)?

Poradňa: Zamestnávateľ môže rozhodnúť o zrušení svojej prevádzky okamžite, tým ale automaticky neskončí pracovný pomer so zamestnancami a ich pracovný pomer bude stále trvať. Ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, je daný výpovedný dôvod na strane zamestnávateľa podľa § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce. Ak dá zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca.

 

Nárok na odstupné má len ten zamestnanec, s ktorým sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. V takomto prípade zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

 

Výpovedná doba zamestnanca vo vyššie uvedených prípadoch je dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov a tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov. Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac.

 

Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z vyššie uvedených dôvodov, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. V takomto prípade je dôležité požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou ešte pred začatím plynutia výpovednej doby.

 

Ak zamestnanec, ktorému dá zamestnávateľ výpoveď z dôvodu zrušenia prevádzky, nepožiada o skončenie pracovného pomeru dohodou ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby, pracovný pomer bude ďalej trvať aj počas výpovednej doby a skončí sa až jej uplynutím. Ak zamestnávateľ už prevádzku zrušil, nezanikajú jeho povinnosti voči zamestnancovi. Jednou zo základných povinností zamestnávateľa v zmysle ustanovenia § 47 ods. 1 Zákonníka práce , je prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy a platiť mu za vykonanú prácu mzdu. Ak zamestnávateľ pre zamestnanca nemá prácu, táto situáci sa označuje ako prekážky v práci na strane zamestnávateľa. V prípade, že takáto skutočnosť nastane, v zmysle ustanovenia § 142 ods. 3 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný poskytovať zamestnancovi náhradu mzdy.

 

05.03.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Zrušenie prevádzky miesta
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy