Odchod zo zamestnania v dôsledku organizačných zmien

poradnaporadna

Aké povinnosti má zamestnávateľ a aké možnosti majú zamestnanci v prípade organizačných zmien vo firme. Čítajte v článku.

Otázka: Moja pracovná náplň je vydávanie stravy a obsluha. Mám to aj v pracovnej zmluve. V domove dôchodcov vybudovali novu kuchyňu, kde sú už kuchári a varí sa tam. Dovtedy mi nosili jedlo vo varniciach z inej kuchyne. Riaditeľka zariadenia mi povedala, že musím podpísať novú zmluvu, kde mi je už pridaná funkcia ´opatrovateľka´. Keďže nemám kvalifikáciu a ani záujem vykonávať túto funkciu, môžem dať výpoveď s tým, že budem mať nárok na odstupné? Zamestnávateľ zároveň chce, že ak nechcem podpísať novú zmluvu, mám dať výpoveď dohodou, a že nemám na odstupné nárok. Momentálne mam pracovnú zmluvu na dobu neurčitú. 

 

Poradňa: Druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma a jeho stručná charakteristika sú povinnou náležitosťou pracovnej zmluvy uzatvorenej medzi zamestnancom a zamestnávateľom a jeho zmena je možná len na základe obojstrannej dohody. Zamestnanec nie je povinný na takúto dohodu pristúpiť, t. j. podpísať dohodu o zmene pracovnej zmluvy.

 

Vo vyššie uvedenom prípade podľa nášho názoru došlo k organizačnej zmene u zamestnávateľa. Po rozhodnutí o organizačných zmenách a predtým, ako doručí zamestnancovi výpoveď, musí mu zamestnávateľ ponúknuť inú vhodnú prácu v súlade s ustanovením § 63 ods. 2 Zákonníka práce. Zamestnávateľ nie je povinný ponúknuť zamestnancovi inú vhodnú prácu, ak takéto pracovné miesto nemá.

 

Ak ku skončeniu pracovného pomeru dôjde výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo dohodou z dôvodov organizačných zmien, patrí zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Odstupné dostáva zamestnanec vyplatené po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne.

 

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak nejde o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, iba vtedy, ak

 

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Ak je pracovný pomer ukončený dohodou, pracovný pomer v tom prípade zaniká ku dňu, na ktorom sa zmluvné strany písomne dohodli, ale nárok na odstupné má zamestnanec len v tom prípade, ak k ukončeniu pracovného pomeru dohodou dochádza z tzv. organizačných dôvodov ( § 63 ods. 1 písm. b Zákonníka práce), preto je potrebné, aby tieto dôvody boli uvedené v dohode o skončení pracovného pomeru. Zamestnávateľ je povinný v dohode uviesť dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnávateľ požaduje.

 

Ak zamestnávateľ nedá zamestnancovi výpoveď z organizačných dôvodov a nedohodne sa so zamestnancom na zmene pracovnej zmluvy, stále platí povinnosť zamestnávateľa prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy. Ak takúto prácu nemá, zamestnanec nemôže vykonávať prácu z dôvodov na strane zamestnávateľa, t.j. jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a zamestnanec má nárok na náhradu mzdy za obdobie, počas ktorého nemohol vykonávať prácu z dôvodov prekážok v práci na strane zamestnávateľa.

 

10.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Dohodou Organizacne zmeny
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy