Dostávam minimálnu mzdu. Ako opäť získať dávku v hmotnej núdzi?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

U zamestnávateľa dostávam minimálnu mzdu a mala som po dobu šesť mesiacov od prijatia poberať dávky v hmotnej núdzi. Zamestnávateľ mi však uviedol na tlačive nižšiu sumu, ako je suma minimálnej mzdy. Od tohto momentu mám vyplácanie dávok pozastavené.

 

Čitateľ: 1. marca 2014 som sa zamestnala po viac ako roku vedená na úrade práce. Zamestnávateľ mi dal minimálnu mzdu v hrubom 352 eur s tým že nemusí za mňa platiť odvody, tie platí štát. Mala som nárok aj na vyplatenie dávky v hmotnej núdzi, ktorú som mala poberať 6 mesiacov od prijatia do zamestnania. Na úrad som mala nosiť potvrdenie (tlačivo) o výške mzdy, v ktorej je  uvedená suma v hrubej aj čistej mzde. Tento mesiac mi zamestnávateľka v tlačive uviedla sumu 315€ v hrubom, ktoré keď som priniesla na úrad mi povedali že mi rušia vyplatenie dávky v hmotnej núdzi lebo tam musí byť suma 352 minimálna mzda v hrubom. Ako mám teraz riešiť to, že som zamestnaná na zmluvu a nedostanem ani minimálnu mzdu a nemám kvôli tomu ani nárok na dávku v hmotnej núdzi. Okrem toho pracujem aj soboty doobeda čo zamestnávateľka nikam neuviedla a nedáva mi ani výplatné pásky a výplatu mi dáva na ruku  aj keď som ju žiadala o platenie na bankový účet. Vraj sa niečo zmenilo a mení sa každý mesiac a účtovníčka mojej zamestnávateľky tvrdí, že ma na to program v ktorom musí uviesť sumu 315€ lebo ju to inak nepustí a preto aj v tlačive musí uviesť takú sumu. Ako to môžem riešiť? (Martina Voharova)

Poradňa: Na základe toho, čo je v otázke uvedené, predpokladáme, že čitateľke sa začal poskytovať osobitný príspevok, hoci  to z jej obsahu  nie je úplne zrejmé.

Podľa zákona č.417/2013 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi osobitný príspevok vo výške 63,07 Eur mesačne patrí najviac šesť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov fyzickej osobe, ktorej vznikol pracovný pomer a jej dohodnutý príjem je najmenej vo výške mesačnej minimálnej mzdy (352 eur brutto), ktorá bola pred vznikom pracovného pomeru dlhodobo nezamestnaný občan a ktorá je členom domácnosti, ktorej sa prestane poskytovať pomoc v hmotnej núdzi.

Nárok na osobitný príspevok občan preukazuje predložením pracovnej zmluvy, v ktorej je uvedený dohodnutý príjem vo výške mesačnej minimálnej mzdy.  Vzhľadom na to, že podľa zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa pri posúdení nároku na osobitný príspevok vychádza z dohodnutého príjmu, občan nie je povinný počas jeho poskytovania mesačne predkladať na úrad potvrdenie o výške vyplatenej mzdy a osobitný príspevok patrí najviac šesť mesiacov. Dôvodom na jeho skoršie odňatie môže byť len skutočnosť, že pracovný pomer bol pred uplynutím 6 mesiacov ukončený.

V prípade, ak úrad odníme osobitný príspevok, čitateľka má možnosť podať proti rozhodnutiu odvolanie.

Z obsahu podania nie je zrejmé, prečo zamestnávateľ nevyplatil čitateľke dohodnutú minimálnu mzdu a vzhľadom na to, že odbor pomoci v hmotnej núdzi nemá žiadne kompetencie v oblasti riešenia pracovnoprávnych vzťahov, odporúčame, aby  čitateľka podala podnet na zamestnávateľa na Inšpektorát práce z dôvodu podozrenia na nedodržiavanie pracovnoprávnych a mzdových predpisov.

Odpovedala: Veronika Černá, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>
 

Viac o téme: Sociálnych vecí a rodiny Úrad práce Dávka Minimálna mzda Dávka v hmotnej núdzi Veronika černá Ústredie práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy