Pri služobke mimo pracovného času patrí zamestnancovi cestovná náhrada

Pri služobnej ceste mimo pracovného čas patrí zamestnancovi cestovná náhrada.Pri služobnej ceste mimo pracovného čas patrí zamestnancovi cestovná náhrada. Zdroj: photl.com

Vo firme pracujem ako systémový technik a moja pracovná doba je od 7:00 do 15:30. Z môjho miesta výkonu práce som posielaný na služobné cesty. Mám nárok na mzdu pri cestovaní zo služobnej cesty mimo obvyklého pracovného času, teda po 15:30? Cestovné náklady mám hradené až kým sa nevrátim zo služobnej cesty, ale údajne na mzdu nárok nemám.

Poradňa: Nároky zamestnanca v súvislosti s pracovnou cestou upravuje zákon č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov. V zmysle ustanovenia § 37 tohto zákona, čas, ktorý na pracovnej ceste spadá do pracovného času zamestnanca, strávený bez jeho zavinenia inak ako plnením pracovných úloh, sa na účely tohto zákona považuje za výkon práce.

Aby sme mohli určiť nároky na mzdu zamestnanca, musíme odlíšiť čas strávený na pracovnej ceste v rámci pracovného času zamestnanca a čas strávený na pracovnej ceste mimo rámca pracovného času zamestnanca.

Z vyššie citovaného ustanovenia zákona o cestovných náhradách vyplýva, že čas strávený na pracovnej ceste v rámci pracovného času zamestnanca a to aj čas strávený cestovaním, sa považuje za výkon práce, za ktorý patrí zamestnancovi mzda, pokiaľ zamestnanec sám nezavinil prerušenie výkonu práce v rámci pracovnej cesty. Za výkon práce na pracovnej ceste v rámci stanoveného pracovného času patrí zamestnancovi mzda.

Čas strávený na pracovnej ceste mimo pracovného času zamestnanca, keď zamestnanec nevykonáva prácu, sa považuje za čas trvania pracovnej cesty a patria mu za tento čas príslušné cestovné náhrady, ale nie mzda za prácu nadčas, lebo zamestnanec nevykonáva prácu.  Ak zamestnanec vykonáva na služobnej ceste prácu nad ustanovený pracovný čas a túto prácu môžeme považovať za nariadenú zamestnávateľom alebo vykonávanú so súhlasom zamestnávateľa, t.j. za prácu nadčas, tento čas sa odmeňuje podľa ustanovení Zákonníka práce o mzde za prácu nadčas.

Zároveň upozorňujeme aj na tú skutočnosť, že ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne na čerpaní náhradného voľna za prácu nadčas, patrí zamestnancovi za hodinu práce nadčas hodina náhradného voľna; v tom prípade mu mzdové zvýhodnenie nepatrí.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Peniaze Cesta Mzda Náhrada Služobka Cestovná Služobná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy