Zamestnávateľ tento rok nevyplatil mzdu. Je to dôvod na výpoveď?

Nevyplatenie mzdy je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru.Nevyplatenie mzdy je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Zdroj: photl.com

Zamestnávateľ svojim určitým zamestnancom neuhradil mzdu za celý rok 2013 do dnešného dňa. V pracovnej zmluve je podmienka, že zamestnávateľ môže pozdržať plat na ďalší nasledujúci mesiac, ak mu to dovoľuje Zákonník práce. lenže táto skutočnosť je braná ako samozrejmosť a od nástupu do zamestnania sme vždy plat dostávali s maximálne zákonne možným oneskorením 30 dní . Ani tento termín nie je vždy dodržaný. Ak dám okamžitú výpoveď z uvedených dôvodov (nevyplatenie mzdy) mám nárok na odstupné napriek tomu že v spoločnosti moja pôsobnosť neprevýšila 2-ročnú dobu?

Poradňa: Mzda je splatná vo výplatnom termíne dojednanom v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve. Ak nie je splatnosť mzdy dojednaná týmto spôsobom, mzda je splatná najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa  mzda poskytuje. Zákonník práce neumožňuje zamestnávateľovi zadržiavať splatnú  mzdu  a porušenie povinnosti zamestnávateľa vyplatiť mzdu po splatnosti môže mať aj trestnoprávne následky.

Nevyplatenie mzdy je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť  v zmysle ustanovenia § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, ka mu zamestnávateľ nevyplatil , ak mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti. Takéto okamžité skončenie pracovného pomeru môže zamestnanec urobiť iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode (v tomto prípade o nevyplatení mzdy) dozvedel.

Okamžité skončenie pracovného pomeru musí byť písomné, treba v ňom konkrétne vymedziť dôvod skončenia a vo vyššie uvedenej lehote  jedného mesiaca ho treba doručiť zamestnávateľovi, v opačnom prípade bude okamžité skončenie neplatné. Ako vyplýva už zo samotného názvu tohto spôsobu skončenia pracovného pomeru, pracovný pomer sa končí okamžite, t.j. doručením, výpovedná doba v takomto prípade neplynie.

Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.  V tomto prípade zákon výslovne uvádza a používa pojem náhrad mzdy, nie odstupné, ktoré sa spája s inými spôsobmi skončenia pracovného pomeru ( výpoveď daná zamestnávateľom z určitých dôvodov uvedených v Zákonníku práce alebo dohoda z rovnakých dôvodov.) Podrobnejšie sme sa témou nevyplatenej mzdy zaoberali v článku Ako postupovať v prípade, ak zamestnávateľ nevyplýca mzdy.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@karierainfo.sk

Viac o téme: Plat Mzda Výplata Platby Oneskorenie Vyplatenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy