Má zamestnávateľ právo nevyplatiť mzdu pre podozrenie z krádeže?

Nevyplatenú mzdu zamestnanec môže vymáhať na súde.Nevyplatenú mzdu zamestnanec môže vymáhať na súde. Zdroj: photl.com

U môjho zamestnavatela pracujem 19 mesiacov a teraz som bol podozrivý z krádeže vo firme, ktorú nedokázali. Napriek tomu som dostal výpoveď dohodou a bez nároku na akúkoľvek mzdu, vraj kvôli poškodeniu mena firmy mi odmietajú vyplatiť akúkoľvek mzdu a ja som zostal zo dňa na deň bez finančnych prostriedkov.

Poradňa: Vo vyššie uvedenom  prípade zamestnanec a zamestnávateľ skončili pracovný pomer  dohodou; výpoveď dohodu neexistuje. Podľa  čitateľskej otázky nie je možné určiť, či existoval dôvod na skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa, napr. z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny.

Zamestnávateľ nemôže nevyplatiť zamestnancovi mzdu z dôvodu uvedeného v čitateľskej otázke. Nevyplatenú mzdu zamestnanec môže vymáhať na súde, postup sme opisovali napr. v článku  Nevyplatenie-mzdy-zamestnavatelom-a-prava-zamestnanca. Zamestnanec môže podať na súd žalobu alebo návrh na vydanie platobného rozkazu (tlačivo vydané Ministerstvom spravodlivosti SR).

Súd vydá platobný rozkaz voči dlžníkovi v lehote 10 pracovných dní od zaplatenia súdneho poplatku. Ak dlžník podá odpor alebo ak sa nepodarí platobný rozkaz dlžníkovi doručiť, súd nariadi pojednávanie. Súčasne s podaním návrhu na vydanie platobného rozkazu alebo s podaním žaloby môže zamestnanec (navrhovateľ) požiadať aj o oslobodenie od súdneho poplatku, ak to jeho pomery odôvodňujú. Bezplatnú právnu pomoc poskytuje Centrum právnej pomoci na základe žiadosti. Ak žiadateľ spĺňa podmienky na poskytnutie pomoci, centrum mu môže poskytnúť bezplatné právne poradenstvo a prípadne aj zastupovanie právnikom na súde.

Ak u zamestnávateľa došlo ku krádeži predmetov, za ktoré zamestnanec prevzal hmotnú zodpovednosť na základe písomnej dohody so zamestnávateľom, zamestnávateľ môže túto škodu vymáhať od zamestnanca, ale ku zrážke zo mzdy môže pristúpiť len ak  zamestnanec s takouto zrážkou súhlasil na základe písomnej dohody o zrážke zo mzdy.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Peniaze Krádež Pojednávanie Mzda Príkaz Nevyplatená Platobný Súdne Súd
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy