Môže zamestnávateľ znížiť mzdu bez súhlasu zamestnanca?

K zmene mzdy dojednanej v pracovnj zmluve môže dôjsť len dohodou medzi zamestnancom a zamestnávateľom.K zmene mzdy dojednanej v pracovnj zmluve môže dôjsť len dohodou medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Zdroj: photl.com

Pracujem ako recepčná. Nastúpila som s platom 550 eur brutto. Bolo mi sľúbené, že časom mi bude zvýšený plat na 700 eur brutto mesačne. Od októbra mi dali do rúk mzdový výmer, kde mi chcú plat znížiť na 450 eur brutto mesačne. Mzdový výmer som nepodpísala. Oznámila som im aj, že ho nepodpíšem. Povedali mi však, že na výber mám len dve možnosti podpísať alebo dať výpoveď z mojej strany ak ho aj nepodpíšem a ostanem naďalej pracovať na recepcii bude to brané ako automatický súhlas. Povedali mi, že je to jednostranný mzdový výmer. Na Vašej stránke som našla , že Zákonník práce neumožňuje zníženie mzdy na základe jednostranného rozhodnutia zamestnávateľa.

Poradňa:   Dojednanie o výške mzdy musí byť obsiahnuté v pracovnej zmluve, okrem prípadu, ak sú mzdové dojednania obsiahnuté v kolektívnej zmluve, vtedy stačí odkaz ustanovenia kolektívnej zmluvy. V zmysle ustanovenia § 54 Zákonníka práce, k zmene mzdy dojednanej v pracovnj zmluve môže dôjsť len dohodou medzi zamestnancom a zamestnávateľom.  Zmena dojednanej mzdy je považovaná za dohodu o zmene pracovných podmienok, ktorá musí byť vyhotovená písomne.

Dohoda je dvojstranný právny úkon a na jej vznik je potrebný súhlasný prejav vôle oboch strán.  Ak zamestnanec nesúhlasí s návrhom zamestnávateľa na zmenu mzdy  alebo iného dojednania uvedeného v pracovej zmluve, alebo ak sa nevyjadrí k navrhovanej zmene, neznamená to, že uplynutím určitej lehoty je zamestnávateľ oprávnený zmenu aj tak realizovať. Zamestnávateľ nemôže zamestnancovi dať výpoveď, ak zamestnanec nesúhlasí s návrhom na znenu pracovnej zmluvy a ani nemožno zamestnanca nútiť, aby dal výpoveď sám. Ak zamestnávateľ nebude vyplácať zamestnancovi mzdu podľa pracovnej zmluvy, zamestnanec môže dať sťažnosť na Inšpektorát práce alebo vymáhať mzdu spôsobom a postupom tak,  ako sme písali v iných článkoch o nevyplatenej mzde.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Mzda Mzdy Zníženie Súhlas Zamestnanca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy