Zamestnávateľ mi nevyplatil mzdu. Čo robiť?

Ak  zamestnávateľ nezaplatí  zamestnancovi dobrovoľne, na  základe právoplatného rozsudku môže zamestnanec navrhnúť vykonanie exekúcie.Ak zamestnávateľ nezaplatí zamestnancovi dobrovoľne, na základe právoplatného rozsudku môže zamestnanec navrhnúť vykonanie exekúcie. Zdroj: photl.com

V zamestnaní pracujem od 3. septembra 2007. Ako mám postupovať, ak mi zamestnávateľ nevyplatil mzdu podľa pracovnej zmluvy a nemá na účte peniaze? Nemá ani na zaplatenie odvodov.

Poradňa:  O postupe vymáhania nevyplatenej mzdy sme písali vo viacerých článkoch.

Ak  zamestnávateľ nezaplatí  zamestnancovi dobrovoľne, na  základe právoplatného rozsudku môže zamestnanec navrhnúť vykonanie exekúcie, ktorá sa môže uskutočniť  napr. aj predajom hnuteľného alebo nehnuteľného majetku zamestnávateľa.   0d okamihu podania návrhu na vydanie platobného rozkazu alebo žaloby až po získanie právoplatného rozsudku , ktorý je exekučným titulom, môže dôjsť k zmene finančnej situácie zamestnávateľa , ktorý môže získať peniaze na účet, prípadne exekútor môže pristúpiť k predaju hnuteľných alebo nehnuteľných vecí zamestnávateľa, ak  zamestnávateľ takéto vlastní.  

Ďaľšou možnosťou je uspokojenie nárokov zamestnancov z garančného fondu. Podľa zákona o sociálnom poistení, ak sa zamestnávateľ stal platobne neschopným a nemôže uspokojiť nároky zanestnancov, tieto sa uspokoja  z garančného poistenia. Za platobne neschopného sa považuje zamestnávateľ vtedy, ak bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu, a to od dňa doručenia takéhoto návrhu príslušnému súdu.   Pokiaľ nebol podaný návrh na vyhláseie konkurzu na zamestnávateľa, zamestnanci nemajú  nárok na vyplatenie dávky garančného poistenia .

Návrh na vyhlásenie konkurzu môžu podať aj zamestnanci, ktorým zamestnávateľ nevyplatil mzdu. Títo zamestnanci v zmysle zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii majú postavenie veriteľov .  Veriteľ je oprávnený podať návrh na vyhlásenie konkurzu, ak je dlžník voči nemu viac ako 30 dní v omeškaní s plnením peňažného záväzku a zároveň možno odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť tohto dlžníka. Platobnú neschopnosť dlžníka možno odôvodnene predpokladať vtedy, ak je dlžník viac ako 30 dní v omeškaní s plnením aspoň dvoch vykonateľných alebo písomne uznaných peňažných pohľadávok aspoň dvoch veriteľov, napriek tomu, že bol veriteľmi týchto pohľadávok písomne vyzvaný na ich zaplatenie.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Mzda Výplata Nevyplatená
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa
 
Staršie správy
Staršie správy