Dohoda o zmene pracovnej zmluvy

poradnaporadna

Chcel by som sa informovať, ako sa mám zachovať v opisovanej situácii. Pracujem ako obchodník, kde moja mzda je závislá na množstve predaného tovaru. Súčasná pracovná zmluva, ktorá je uzavretá na dobu neurčitú, mi vyhovuje, no zamestnávateľ ju chce zmeniť s tým, že po novom by som zarobil menej, ako pri sucasnej zmluve. Ako sa mám zachovať, keď bude zamestnávateľ žiadať odpísanie novej zmluvy? Nová zmluva je pre mňa menej výhodná, môžem to odmietnuť?

Poradňa: Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom a jedno vyhotovenie takejto pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi.

 

Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne. Pracovná zmluva aj dohoda o jej zmene sú dvojstrannými pracovnými úkonmi a ani jedna ani druhá strana nemá povinnosť navrhované podmienky prijať. Ak sa zamestnanec a zamestnávateľ nedohodnú na podmienkach a zmenách v pracovnej zmluve, pracovná zmluva zistáva bez zmien.

02.07.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zmena pracovnej zmluvy
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy