Práca v sobotu

poradnaporadna

Moji bývalí kolegovia majú prísť pracovať 1 deň v sobotu, hoci ich pracovný čas je od 9:00 do 17:30 hod. cez pracovné dni. Avšak túto jednu sobotu majú mimoriadnu a to kvôli tomu, že v jeden deň nešiel internet a tým vlastne sa vôbec nedala vykonávať ich pracovná náplň. Boli v práci 4 hod. a potom boli pustení domov. Je to v poriadku, keď ich šéf zavolal na sobotu na celých 8 hodín? Má na to právo?

Poradňa: V prípadoch, ak zamestnanci nemôžu vykonávať prácu pre prechodný nedostatok spôsobený poruchou na strojovom zariadení, v dodávke surovín alebo pohonnej sily, chybnými pracovnými podkladmi alebo inými podobnými prevádzkovými príčinami (prestoj) a neboli po dohode preradení na inú prácu, patrí im náhrada mzdy v sume ich priemerného zárobku. Ak zamestnanci nemôžu vykonávať prácu pre nepriaznivé poveternostné vplyvy, majú nárok na náhradu mzdy najmenej 50% priemerného zárobku. Ak nemohli vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa ako sú uvedené vyššie, tiež majú nárok na náhradu mzdy v sume priemerného zárobku.

 

Práca vykonávaná v sobotu, ak majú zamestnanci rozvrhnutý pracovný čas rozvrhnutý od pondelku do piatku, je prácou vykonávanou nad určený týždenný pracovný a mimo rámca rozvrhu pracovných zmien, t.j. jedná sa o prácu nadčas. Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem, a to aj na čas nepretržitého odpočinku medzi dvoma zmenami.

Prácu nadčas v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce môže zamestnávateľ nariadiť aj cez dni pracovného pokoja, ale len po prerokovaní so zástupcami zamestnancov a v nasledujúcich prípadoch:

- naliehavé opravárske práce

- nakladacie a vykladacie práce

- inventúrne a uzávierkové práce

- práce vykonávané v nepretržitej prevádzke za zamestnanca, ktorý sa nedostavil na zmenu,

- práce na odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život, zdravie alebo pri mimoriadnych udalostiach,

- práce nevyhnutné so zreteľom na uspokojovanie životných, zdravotných a kultúrnych potrieb obyvateľstva,

- kŕmenie a ošetrovanie hospodárskych zvierat,

- naliehavé práce v poľnohospodárstve v rastlinnej výrobe pri zakladaní, ošetrovaní a zbere pestovaných plodín a pri spracovaní potravinárskych surovín.

 

V kalendárnom roku možno zamestnancovi nariadiť najviac 150 hodím práce nadčas, ale do vzájomnej dohode môže zamestnanec v kalendárnom roku vykonať prácu nadčas najviac v rozsahu 400 hodín. Práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere osem hodín týždenne v období najviac štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich.

 

Záverom upozorňujeme, že ak zamestnanec nadpracúva pracovné voľno, ktoré mu zamestnávateľ poskytol na jeho žiadosť, alebo pracovný čas, ktorý odpadol pre nepriaznivé poveternostné vplyvy, nejde o prácu nadčas.

 

26.01.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna 2012 Nadcas Prekazky v praci
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy