Dostal som na účet vyššiu mzdu. Musím ju vrátiť?

poradnaporadna

V novembrovej mzde som dostala koncoročnú odmenu 210€. Mzdárka prišla za mňou, že mám vrátiť 140€, lebo som mala mať len 70€ odmeny. To som odmietla a ona mi povedala, že mi to strhne v budúcej výplate. Má na to účtovníčka nárok?

Poradňa: V jednom aj druhom prípade dostal zamestnanec vyplatenú určitú sumu, o ktorej zamestnávateľ tvrdí, že mu ju vyplatil, aj keď na ňu zamestnancovi nevznikol nárok, a preto požaduje jej vrátenie. Takéto plnenia označujeme ako bezdôvodné obohatenie, pričom o bezdôvodné obohatenie sa jedná, len ak majetkový prospech bol získaný plnením :

- bez právneho dôvodu, t.j. poskytnutím peňazí alebo iného, aj nepeňažného prospechu, na ktoré nevznikol zamestnancovi právny nárok, t.j. napr. aj omylom. Zákonník práce stanovuje, že zamestnanec je povinný vydať takéto bezdôvodné obohatenie vo forme neprávom vyplatených súm len, ak zamestnanec vedel alebo musel z okolností predpokladať, že ide o sumy nesprávne určené alebo omylom vyplatené.

 

- z neplatného právneho úkonu, t.j. ak zamestnanec získal majetkový prospech z právneho úkonu, ktorý je podľa Zákonníka práce alebo podľa Občianskeho zákonníka neplatný. V zmysle ustanovení Zákonníka práce, neplatným právnym úkonom je úkon, na ktorý neudelil predpísaný súhlas zástupca zamestnancov, právny úkon, ktorý nebol vopred prerokovaný so zástupcom zamestnancov, alebo právny úkon, ktorý sa neurobil formou predpísanou týmto zákonom, len ak to výslovne ustanovuje tento zákon alebo osobitný predpis ako aj právny úkon, ktorým sa zamestnanec vopred vzdáva svojich práv.

 

- z právneho dôvodu, ktorý odpadol, t.j. v čase, kedy zamestnanec získal majetkový prospech napr. v peniazoch, existoval dôvod na ich vyplatenie, ale tento dôvod dodatočne odpadol.

 

- majetkový prospech získaný z nepoctivých zdrojov, t.j. ak zamestnanec získal majetkový prospech z konania, ktoré je v rozpore s dobrými mravmi, získaný neoprávneným používaním cudzej veci, trestnou činnosťou a pod.

 

Ak sa zamestnanec bezdôvodne obohatí na úkor zamestnávateľa, je povinný tento prospech vydať a pokiaľ sa jedná o druh bezdôvodného obohatenia, ktoré nie je možné vydať, napr. ak bezdôvodné obohatenie nie je získané v peniazoch, zamestnanec musí poskytnúť peňažnú náhradu.

 

Zamestnanec je však povinný vydať zamestnávateľovi bezdôvodné obohatenie, ktoré získal v peniazoch len v tom prípade, ak zamestnanec vedel alebo musel z okolností predpokladať, že ide o sumy určené v nesprávnej výške alebo omylom vyplatené. V prípade zamestnanca je preto podstatná subjektívna stránka, t.j. či vedel alebo musel predpokladať, že sa jedná o neoprávnene vyplatené peniaze. Ak zamestnávateľ vyhodnotil prácu zamestnanca a rozhodol o vyplatení odmeny, pričom zamestnancovi oznámil výšku odmeny, ale ak je spôsob výpočtu a tým aj určenia sumy odmeny zamestnancov známy a zamestnávateľ mu vyplatí vyššiu sumu, ako má byť suma odmeny, zamestnanec v tomto prípade vedel alebo musel podľa okolností predpokladať, že sa jedná o neoprávnene prijatú sumu.

 

V takomto prípade, zamestnávateľ je oprávnený požadovať od zamestnanca vrátenie neoprávnene prijatých prostriedkov, ale nemôže uvedenú sumu zraziť zamestnancovi zo mzdy bez súhlasu zamestnanca, lebo Zákonník práce v § 131 a nasl. uvádza, ktoré sumy a v ako poradí je možné zraziť zo mzdy zamestnanca na základe zákona. Vo všetkých ostatných prípadoch môže zamestnávateľ vykonať zrážky zo mzdy len na základe dohody so zamestnancom.

02.01.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Vratenie preplatku Neodovodnene obohatenie
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy