Zníženie mzdy z disciplinárnych dôvodov

poradnaporadna

Chcel by som zistiť, či má právo mi zamestnávateľ siahnuť na nadčasy a nočné príplatky pri porušení pracovnej disciplíny, lebo mi bolo povedané, že dostanem len minimálnu mzdu.

Poradňa: Zníženie mzdy je postupom, ktorý je upravený v zákone o štátnej službe, t.j. týka sa osôb v štátnozamestnaneckom pomere.

 

V prípade zamestnancov v pracovnom pomere, zamestnávateľ nemá právo zamestnancom znížiť mzdu dohodnutú v pracovnej zmluve v dôsledku porušenie disciplíny. V mzdových podmienkach zamestnávateľ dohodne najmä formy odmeňovania zamestnancov, sumu základnej zložky mzdy a ďalšie zložky plnení poskytovaných za prácu a podmienky ich poskytovania. Základnou zložkou mzdy je zložka poskytovaná podľa odpracovaného času alebo dosiahnutého výkonu.

 

Nárok na mzdové zvýhodnenie za prácu v noci a nárok na mzdu za prácu nadčas vyplývajú zamestnancovi zo zákona a nie je možné ich zníženie alebo nevyplatenie z disciplinárnych dôvodov. Ak je mzda delená na základnú mzdu a prípadnú odmenu alebo variabilnú zložku, ktorá sa určuje podľa plnenia pracovných úloh a dodržiavania pracovnej disciplíny, zamestnávateľ môže znížiť túto zložku mzdy.

 

25.07.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Porusenie pracovnej discipliny Nadcasy Priplatky
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy