Stará nevyčerpaná dovolenka. Prepadne mi, alebo si ju môžem preniesť?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Ako je to s preplatením, respektíve prepadnutím dovolenky z roku 2013? U nás v práci nám vznikol prípad, kedy niekomu ostáva osem dní dovolenky do konca roka, druhému päť dní dovolenky a ďalším desať dní. Majú zamestnanci nárok vyčerpať si túto dovolenku ešte v roku 2015 alebo im automaticky prepadá?

 

Poradňa:  V zmysle ustanovenia § 111 Zákonníka práce, čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka.

Aj v prípade, keď si zamestnanec nechce vybrať dovolenku, zamestnávateľ mu ju môže nariadiť a určené čerpanie musí oznámiť zamestnancovi najneskôr 14 dní vopred.

Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca (práceneschopnosť a pod.), zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ďalšie prenášanie do ďalších rokov nie je možné.        

Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

 

Viac o téme: Dovolenka Relax Zamestnanec Zamestnanci Prenesenie Day off Stará dovolenka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy