Možno preniesť dovolenku k inému zamestnávateľovi?

Dovolenku nie je možné preniesť k druhému zamestnávateľovi.Dovolenku nie je možné preniesť k druhému zamestnávateľovi. Zdroj: photl.com

Pracovný pomer u zamestnávateľa mi končí 11. mája tohto roku. Na koľko dní dovolenky mám nárok v tomto roku? Mám nárok do mája čerpať 30 dní dovolenky, alebo len alikvotnú časť z 30 tich dní. Je možnosť nárok na dovolenku uplatniť aj u nového zamestnávateľa?

Poradňa: Ak zamestnanec odpracuje u zamestnávateľa aspoň 60 dní v roku, má nárok na pomernú časť dovolenky za tento rok. Pomernou časťou dovolenky je jedna dvanástina dovolenky za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania pracovného pomeru, t.j,. v prípade vyššie sa budú na účely dovolenky brať do úvahy celé mesiace trvania pracovného pomeru a to od januára do apríla vrátane.

Základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne a v prípade zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka  dovŕši najmenej 33 rokov veku, je najmenej päť týždňov. Zamestnávateľ môže  priznať zamestnancom aj vyšší nárok na dovolenku, zvyčajne vo forme týždňa dovolenky naviac a môže aj odlišne stanoviť podmienky na jej priznanie, napr. podmieniť vznik nároku na týždeň dovolenky naviac odpracovaním určitého času u zamestnávateľa. Na zistenie nároku na týždeň dovolenky naviac nad rozsah stanovený zákonom je potrebné sa oboznámiť s interným predpisom zamestnávateľa, z ktorého tento nárok vyplýva. Ak interný predpis neurčuje niečo iné, zamestnancovi vznikne nárok na pomernú časť dovolenky.

Ak si zamestnanec  nevyčerpá alikvotnú časť dovolenky u existujúceho zamestnávateľa, tento je mu povinný nevyčerpanú dovolenku preplatiť spolu so mzdou za posledný mesiac trvania pracovného pomeru. Dovolenku nevyčerpanú u jedného zamestnávateľa nie je možné preniesť k inému zamestnávateľovi; u nasledujúceho zamestnávateľa opäť zamestnancovi vznikne nárok na alikvotnú časť dovolenky podľa dĺžky trvania pracovného pomeru v príslušnom kalendárnom roku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Nový Zamestnávateľ Prenášanie Dovolenky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy