Nárok na dovolenku pred materskou dovolenkou?

poradnaporadna

Od 23.01.2012 som na PN, v júli nastupujem na MD. Som zamestnaná na dobu neurčitú. Mám nárok na nejakú dovolenku? Chcela by som si ju vyčerpať ešte pred nástupom na MD. A ak mám nárok, tak koľko dní?

Poradňa: Presný počet dní nie je možné určiť, lebo pisateľka neuvádza, či jej patrí za rok dovolenka vo výmere 4 alebo 5 týždňov. Základná výmera dovolenky za rok je štyri týždne. Dovolenka vo výmere najmenej piatich týždňov patrí zamestnancovi, ktorý do konca kalendárneho roka dovŕši 33 rokov veku.

Materská dovolenka nie je dôvodom na krátenie nároku na dovolenku, tento čas sa posudzuje ako výkon práce. Dĺžka materskej dovolenka je 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov.

 

Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka.

Ak nepracoval zamestnanec, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, z dôvodu práceneschopnosti, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu. Dovolenka, na ktorú vznikol nárok v príslušnom kalendárnom roku, sa kráti len z dôvodov, ktoré vznikli v tom roku.

 

Ak si zamestnankyňa nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky

14.05.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy