Nárok na dovolenku pri odchode na materskú dovolenku

poradnaporadna

Rada by som sa spýtala, či mam nárok na riadnu dovolenku aj za rok 2012, keďže 28.2.2012 nastupujem na materskú dovolenku. Z viacerých zdrojov som sa dozvedela rôzne, navzájom odporujúce si informácie a preto by som rada vedela, či nárok na dovolenku za rok 2012 mám alebo nemám a ak áno, tak v akej výške.

Poradňa: Základná výmera dovolenky za rok je štyri týždne. Dovolenka vo výmere najmenej piatich týždňov patrí zamestnancovi, ktorý do konca kalendárneho roka dovŕši 33 rokov veku.

 

Materská dovolenka nie je dôvodom na krátenie nároku na dovolenku. Čas materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce sa posudzuje ako výkon práce. V zmysle ustanovenia § 166 ods. 1, v súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, 43 týždňov.

 

Po ukončení materskej dovolenky môže zamestnankyňa nastúpiť na rodičovskú dovolenku v trvaní až do troch rokov veku dieťaťa ( § 166 ods. 2 Zákonníka práce). Až táto rodičovská dovolenka je dôvodom na krátenie dovolenky za rok 2012 podľa § 109 Zákonníka práce. Dovolenka sa kráti za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 dní rovnako o jednu dvanástinu.

 

Ak si zamestnankyňa nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.

 

26.01.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Materska Poradna 2012
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy