Na koľko dní dovolenky máte nárok - zmeny po 1.9.2011!

poradnaporadna

Pracujem ako čašník v nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase. Jeden týždeň 2 dni, druhý týždeň 5 dní (krátky- dlhý týždeň) a to 16 hodín denne. Mám 44 rokov fyzického veku a 25 odpracovaných rokov. Na koľko dní mám nárok na dovolenku a v ktorých dňoch ju môžem čerpať?

Poradňa: Pri určovaní výmery dovolenky za kalendárny rok 2011 platí, že dovolenka vo výmere najmenej piatich týždňov patrí zamestnancovi, ktorý do konca kalendárneho roka dovŕši aspoň 15 rokov pracovného pomeru po 18. roku veku. Tento nárok musí zamestnanec preukázať najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom uplatňuje nárok na dlhšiu dovolenku; inak nárok na dlhšiu dovolenku za ten kalendárny rok zaniká. Aj keď zamestnanec dovŕši 15 rokov trvania pracovného pomeru až napr. v októbri 2011 a preukáže zamestnávateľovi svoj nárok (napr. potvrdenia o zamestnaní od predchádzajúcich zamestnávateľov), zamestnancovi vznikne nárok na celých ďalších 5 dní dovolenky a nie len na pomernú časť podľa počtu mesiacov. V roku 2011 teda platí, že nárok na 25 dní dovolenky za kalendárny rok je potrebné preukazovať zamestnávateľovi potvrdeniami, z ktorých vyplýva, že zamestnanec dovŕši aspoň 15 rokov pracovného pomeru po 18. roku veku. Nemusí sa samozrejme jednať o zamestnanie u toho istého zamestnávateľa.

 

Do času trvania pracovného pomeru sa započítava, ak spadá do doby po 18. roku veku, čas

a) trvalej starostlivosti o dieťa vo veku do troch rokov,

b) výkonu služby v ozbrojených silách, ozbrojených bezpečnostných zboroch a v Zbore väzenskej a justičnej stráže, výkonu civilnej služby alebo štátnej služby,

c) úspešne skončeného štúdia,

d) vedeckej (umeleckej) ašpirantúry,

e) doktorandského štúdia,

f) členstva v družstve, kde súčasťou členstva je tiež pracovný vzťah,

g) osobnej starostlivosti o blízku osobu, ktorá bola prevažne alebo úplne bezvládna a nebola umiestnená v zariadení sociálnych služieb alebo obdobnom zdravotníckom zariadení, osobnej starostlivosti o dlhodobo ťažko zdravotne postihnuté maloleté dieťa, ktoré si vyžadovalo mimoriadnu starostlivosť, ak nebolo umiestnené v ústave pre také deti,

h) prípravy na povolanie vykonávanej podľa osobitných predpisov,

i) po ktorý bol zamestnanec vedený v evidencii nezamestnaných ako evidovaný nezamestnaný alebo poberal invalidný dôchodok,

j) väzby alebo výkonu trestu odňatia slobody, ak bolo trestné stíhanie proti zamestnancovi zastavené alebo ak bol spod obžaloby oslobodený, hoci aj v neskoršom konaní, a trestu odňatia slobody vykonaného na podklade zrušeného rozsudku, ktorý presahuje výmeru miernejšieho trestu uloženého v neskoršom konaní,

k) činnosti samostatne zárobkovo činnej osoby.

 

Od 1.1.2012, t.j. pri určovaní dovolenky za rok 2012 sa situácia pre zamestnanca a zamestnávateľa zjednoduší a každý zamestnanec, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši 33 rokov veku, bude mať dovolenku vo výmere 5 týždňov a samozrejme, na preukázanie tejto skutočnosti nebude potrebné dokladať žiadne potvrdenia.

 

V súlade s ustanovením § 104 Zákonníka práce, ak dovolenku čerpá zamestnanec s nerovnomerne rozvrhnutým pracovným časom na jednotlivé týždne alebo na obdobie celého kalendárneho roka, patrí mu toľko pracovných dní dovolenky, koľko ich na jeho dovolenku pripadá v celoročnom priemere. Základná výmera dovolenky je určená v týždňoch. Týždeň dovolenky zamestnanca v nerovnomernom rozvrhnutí pracovného času predstavuje toľko pracovných dní, koľko ich priemerne pripadá na jeden týždeň. Práve takýto prepočet dovolenky má význam z hľadiska toho, aby zabránil čerpaniu dovolenky zamestnancami v týždňoch s väčším objemom pracovného času. V prípade, že zamestnanec čerpá dovolenku v kratších než týždenných častiach, je nevyhnutné určiť prepočet jej výmery na jednotlivé dni. Ak zamestnanec pracuje v režime 12 hodinových zmien a čerpá dovolenku v rozsahu 12 hodinovej zmeny, vyčerpá si jeden deň dovolenky.

 

Podľa ustanovenia § 144 odst.5 Zákonníka práce na zistenie, či sú splnené podmienky vzniku nároku na dovolenku, sa posudzuje zamestnanec, ktorý je zamestnaný po určený týždenný pracovný čas, akoby v kalendárnom týždni pracoval päť pracovných dní, aj keď jeho pracovný čas nie je rozvrhnutý na všetky pracovné dni v týždni.

 

Nárok na dovolenku určujeme nasledovne: Počet pracovných zmien za kalendárny rok vydelíme počtom týždňov v príslušnom kalendárnom roku. Tak zistíme počet pracovných zmien, ktoré pripadajú na jeden pracovný týždeň. Ak zamestnancovi patria štyri týždne dovolenky, priemerný počet pracovných zmien v jednom kalendárnom týždni vynásobíme počtom týždňov dovolenky (napr. štyri) a výsledkom je počet pracovných dní, ktoré si môže zamestnanec čerpať ako dovolenku.

 

02.11.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dovolenka Kariera2011 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy