Nariadenie dovolenky zamestnávateľom

poradnaporadna

Je pravda, že firma disponuje mojou dovolenkou v celom rozsahu, čiže firma môže povedať kedy môžem čerpať dovolenku? Dcéra pracuje v projekčnej spoločnosti na Slovensku, ktorá zamestnancom určuje dátum čerpania celej dovolenky. Zamestnávateľ to odôvodňuje tým, že dovolenky sú zosúladené s výrobou, ktorá je v Čechách. Mňa by zaujímalo, či je to v poriadku. Zamestnanci si u nich totiž nemôžu vyberať dovolenku podľa svojich potrieb...

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 111 Zákonníka práce, čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka.

 

Z uvedeného vyplývajú pre zamestnávateľa nasledovné práva a povinnosti:

- prerokovať čerpanie dovolenky so zamestnancom,

- požiadať zástupcu zamestnancov o schválenie plánu dovoleniek,

- určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca, t.j, napr. práceneschopnosť a pod.

- zostaviť plán dovoleniek tak, aby zamestnanec mal možnosť vyčerpať dovolenku vcelku a do konca kalendárneho roka,

- prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca,

- určiť čerpanie dovolenky tak, aby aspoň jedna časť dovolenky bola v trvaní najmenej dva týždne, ak sa so zamestnancom nedohodnú inak,

- čerpanie dovolenky oznámiť zamestnancovi najneskôr 14 dní vopred

 

Hromadné čerpanie dovolenky môže zamestnávateľ určiť len na základe dohody so zástupcami zamestnancov a ak je to nevyhnutné z prevádzkových dôvodov a zlučiteľné so záujmom zamestnancov, a to najviac v trvaní 2 týždne.

 

24.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Dovolenka Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy