Otehotnela som počas skúšobnej doby, čo teraz?

poradnaporadna

V prípade, že žena otehotnie v novom zamestnaní počas skúšobnej doby, má pred sebou dilemu: Informovať zamestnávateľa o svojom tehotenstve a riskovať vyhadzov alebo nepovedať nič? Čítajte v článku ďalej.

Otázka: Nastúpila som do zamestnania dňa 27.10.2010.Pred tromi dňami som zistila, že čakám dieťatko. Robím v školskej jedálni ako pomocná sila v kuchyni. Mam zmluvu na dobu určitú do 26.10.2011 s troj mesačnou skúšobnou dobou, ktorá konči 27.01.2011. Bola som nezamestnaná od 01.06.2010 a vedená na úrade práce, z úradu prace som nič nepoberala. Moja pani doktorka ma chce dať vypísať. Mám ísť za  riaditeľkou a povedať jej o mojom tehotenstve, ale ona ma hneď vyhodí, alebo sa dať vypísať?

 

Poradňa: Počas skúšobnej doby s vami môže zamestnávateľ kedykoľvek skončiť pracovný pomer, bez uvedenia dôvodu alebo z akéhokoľvek dôvodu. Až po uplynutí skúšobnej doby by vo Vašom prípade platil tzv. „zákaz výpovede“ , t.j. zamestnávateľ by vám ako tehotnej žene nemohol dať výpoveď. Je pravdepodobné, že ak zamestnávateľovi oznámite, že ste tehotná, skončí s vami pracovný pomer, a to bez uvedenia dôvodu.

 

Ak sa dáte vypísať, zamestnávateľ s Vami môže skončiť pracovný pomer aj počas PN a súčasne skúšobná doba sa Vám zo zákona predĺži a keď sa vrátite do práce, budete ešte stále v skúšobnej dobe, takže zamestnávateľ s Vami ešte stále bude môcť skončiť pracovný pomer aj bez uvedenia dôvodu. Ak nedôjde k skončeniu pracovného pomeru v skúšobnej dobe, Váš pracovný pomer bude trvať až do skončenia dohodnutej doby, t.j. do 26.10.2011.

 

17.12.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy