Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe

poradňaporadňa

Zamestnanec v skúšobnej dobe odišiel na PN. O 5 dní zamestnávateľ pošle zamestnancovi na PN Oznámenie o ukončení štátnozamestnanéckeho pomeru v skúšobnej dobe (po 3 mesiacoch). Je toto oznámenie o ukončení platné, hoci bolo doručené až po dni, kedy sa štátnozamestnanecký pomer ukončil? Predlžuje sa skúšobná lehota o dni, počas ktorých bol zamestnanec v skúšobnej dobe na PN? Musí to predĺženie byť napísané aj na Oznámení o skončení šzm pomeru? Čo s tlačivom-Potvrdenie o dočasnej PN, ktoré zamestnanec zaslal poštou zamestnávateľovi? Ako sa chorý zamestnanec dozvie, že ho zamestnávateľ prebral a doručil Sociálnej poisťovni?

Poradňa: O skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe sme už písali.
V zmysle platných ustanovení Zákonníka práce sa vyžaduje, aby sa písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru doručilo zamestnancovi vopred, a to aspoň 3 dni predo dňom, kedy sa má pracovný pomer skončiť. Nedodržanie tejto lehoty nespôsobuje neplatnosť skončenia pracovného pomer, teda dôjde k platnému skončeniu pracovného pomeru.
Deň, ktorý je uvedený v oznámení o skončení pracovného pomeru musí spadať do skúšobnej doby. Pracovný pomer sa v takomto potom skončí dňom, ktorý je uvedený v tomto oznámení. V prípade, ak nie je deň skončenia uvedený v oznámení , pracovný pomer sa skončí dňom doručenia písomného oznámenia. Ak by v oznámení uviedol ako deň skončenia pracovného pomeru deň, ktorý by nasledoval až po uplynutí skúšobnej doby, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa skúšobnej doby.

Ohľadom doručovania akýchkoľvek dokumentov, t.j. ako potvrdenia o práceneschopnosti, je potrebné doručovať tak, aby ich odoslanie alebo doručenie bolo preukázateľné t.j. osobne, doporučene, s doručenkou. O následnom spracovaní potvrdenia o práceneschopnosti sa bývalý zamestnávateľ môže informovať u bývalého zamestnávateľa alebo priamo v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy