Kedy je výpoveď zo strany zamestnávateľa platná

poradňaporadňa

Vo firme sme mali zamestnanca na plný pracovný úväzok na dobu určitú a to na 2 roky, pričom v pracovnej zmluve má aj skúšobnú dobu 3 mesiace. Zamestnanec nám nevyhovuje a preto sme mu dňa 25.09.2009 oznámili písomne (osobne si to prevzal a podpísal prevzatie 25.09.2009), že končíme s ním pracovný pomer v skúšobnej dobe, a to ku dňu 30.09.2009 (jeho skúšobná doba podľa pracovnej zmluvy končí 30.09.2009). Zamestnanec po už podpísanom prevzatí o ukončení pracovného pomeru 25.09.2009, išiel následne na PN od 25.09.2009 Je moja výpoveď zamestnávateľom platná?

Poradňa: Podľa ustanovenia § 72 Zákonníka práce, v skúšobnej dobe môže tak zamestnávateľ, ako aj zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť. Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe nie je výpoveďou, ani zo strany zamestnávateľa ani zo strany zamestnanca, a preto zamestnávateľ môže ukončiť pracovný pomer so zamestnancom v skúšobnej dobe aj bez uvedenia dôvodu a bez povinnosti vyplatiť odstupné.

Ak zamestnávateľ končí pracovný pomer so zamestnancom počas skúšobnej doby, nejedná sa o výpoveď, preto sa ani neuplatní ustanovenie § 64 ods.1 písm a) a ods. 2) Zákonníka práce, podľa ktorého zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, t.j., keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz..

V zmysle ustanovenia § 45 Zákonníka práce, v pracovnej zmluve možno dohodnúť skúšobnú dobu, ktorá je najviac tri mesiace. Skúšobnú dobu nemožno predlžovať. Skúšobná doba sa však predlžuje o čas prekážok v práci na strane zamestnanca. Prekážkou v práci na strane zamestnanca je aj doba, počas ktorej je uznaný za dočasne práce neschopného. Z uvedeného vyplýva, že aj keby zamestnancovi nebolo doručené oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe predtým ako sa preukázal potvrdením o PN, zamestnanec by bol po návrate do práce PN stále v skúšobnej dobe. Keďže však doručenie oznámenia bolo riadne zrealizované, pracovný pomer zamestnanca sa skončí ku dňu uvedenému v oznámení.


Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy