Ako oznámiť skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe?

Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe musí prebehnúť písomne, uvedením alebo bez uvedenia dôvodu.Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe musí prebehnúť písomne, uvedením alebo bez uvedenia dôvodu. Zdroj: photl.com

Som zamestnaný a momentálne som v skúšobnej dobe. Nastúpil som 1. augusta 2012 a chcem ukončiť pracovný pomer bez udania dôvodu. Viete mi poradiť, ako má vyzerať taká žiadosť o zrušenie pracovného pomeru?

Poradňa:   Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe môže urobiť zamestnanec aj zamestnávateľ  písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu.  Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť. Ak skončenie  pracovného pomeru nie je urobené písomne, nespôsobuje to jeho neplatnosť.

Zákon stanovuje, že skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe treba oznámiť druhému účastníkovi spravidla aspoň 3 dní vopred, ale táto lehota má len poriadkový charakter a ak zamestnanec alebo zamestnávateľ oznámia skončenie pracovného pomeru v kratšej lehote, nebude to mať vplyv na skončenie pracovného pomeru. Iná situácia je ale v prípade, ak je v pracovnej zmluve dojednané, že skončenie pracovného pomeru je potrebné doručiť najmenej tri dni pred skončením pracovného pomeru, vtedy takúto podmienku dojednanú v pracovnej zmluve treba dodržať.

Oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe má obsahovať: Označenie mena, priezviska a dátumu trvalého pobytu zamestnanca, ďalej, tak ako v listoch, označenie, komu je oznámenie určené, t.j. označenie zamestnávateľa a jeho adresu a dátum a miesto vyhotovenia tohto oznámenia. Tak ako vo formálnych listoch, je možné uviesť označenie Vec: Oznámenie o skončení pracovného pomeru.

V texte samotného oznámenia zamestnanac uvedie napr. text :  Podpísaný xy pracujem vo Vašej organizácii na základe pracovnej zmluvy zo dňa .. ako...Týmto Vám oznamujem, že môj pracovný pomer založený vyššie uvedenou pracovnou zmluvu ukončujem v zmysle ustanovenia § 72 Zákonníka práce v  skúšobnej dobe.

Takéto oznámenie zamestnanec musí vlastnoručne podpísať a doručiť zamestnávateľovi, pri osobnom doručení si zamestnanec nechá na jednom exemplári oznámenia vyznačiť dátum prevzatia a podpis zamestnávateľa, ak zamestnanec doručuje oznámenia  písomne, je potrebné  ho poslať ako doporučenú zásielku a rozhodujúci je dátum doručenia zamestnávateľovi, nie deň podania na pošte.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Výpoveď Ukončenie Doba Skúšobná Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy