Porušenie vnútorných predpisov a skončenie pracovného pomeru

poradnaporadna

Syn sa zamestnal na riadny pracovný pomer v jednej firme. V pondelok nastúpil, zaučili ich a vo štvrtok prvý krát nastúpil pracovať na výrobnú linku. V piatok (t.j. dnes) keď šli na obedňajšiu prestávku - zavolal ich bokom (asi siedmich) "líder" a povedal im, že majú vypadnúť a už sa nevracať, že dostávajú okamžitú výpoveď. Dôvod - porušenie vnútorných predpisov - konkrétne - rozprávali sa pri práci. Nemyslím si, že ide o závažné porušenie pracovnej disciplíny a považujem to za "drzé zametanie so zamestnancami v skúšobnej dobe". Ako sa brániť? Mali sme nemalé výdavky so zabezpečením tejto práce a synovi sa v práci páčilo a chcel pracovať. U nás je nedostatok práce - na pohovor sme cestovali 200 km tam a 200 naspäť. Potešili sme sa keď ho prijali, aj keď za najnižší plat - a teraz toto? Bola to jeho prvá práca, to zamestnávateľ môže so zamestnancami zaobchádzať ako s handrami a robiť si s nimi čo chce? Ako potom majú mladí ľudia nadobudnúť nejaké pracovné zručnosti a návyky? Myslím si že v tomto prípade ich mali upozorniť že sa nesmú pri práci rozprávať a až potom ak to nedodržia, mali im dať napríklad výpoveď od pondelka a nie tak, že ich okamžite vyhodili zo závodu. Prosím o radu, chcem totiž podať na súd o neplatné rozviazanie pracovného pomeru.

Poradňa: Ak bola v tomto prípade dojednaná skúšobná doba, musíme situáciu posudzovať ako skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe; t.j. nejedná sa o výpoveď. V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu a písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.

 

V prípade písanom vyššie nebola dodržaná písomná forma oznámenia o skončení pracovného pomeru a takéto oznámenie ani nebolo doručené tri dni vopred. Nedodržanie písomnej formy ani trojdňovej lehoty však nespôsobuje neplatnosť skončenia pracovného pomeru, preto je možné vyššie opísané skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe považovať za platné.

 

Ak skúšobná doba so zamestnancom nebola dojednaná, zamestnávateľ by mohol so zamestnancom skončiť pracovný pomer okamžite len na základe okamžitého skončenia pracovného pomeru, ku ktorému môže zamestnávateľ pristúpiť, ak zamestnanec porušil závažne pracovnú disciplínu. Zákonník práce neobsahuje definíciu ani nestanovuje hranicu, kedy sa konanie zamestnanca považuje za závažné porušenie pracovnej disciplíny a kedy za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny.

 

Zamestnávatelia zvyknú toto rozlíšenie uvádzať v internom predpise, najčastejšie v Pracovnom poriadku. Podľa nášho názoru intenzita konania, resp. porušenia povinností zamestnanca nie je taká, aby bola dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnávateľ urobiť písomne, musia v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musia ho doručiť druhému účastníkovi. Vzhľadom na skutočnosť, že v prípade opísanom vyššie nebola dodržaná písomná forma oznámenia o okamžitom skončení pracovného pomeru, okamžité skončenie je neplatné.

 

11.10.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Skusobna doba 1.9. Porusenie predpisov
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy