Ako odísť zo zamestnania v skúšobnej dobe?

poradnaporadna

Chcem sa opýtať ako je to v skúšobnej dobe s výpoveďou. Mám uzavretú zmluvu s jednou spoločnosťou a v tejto zmluve mám dané, že výpoveď v skúšobnej dobe mám oznámiť 3 dni vopred. Je to vôbec reálne, nevyvracia to nejakým spôsobom zákon? Pretože v tom prípade nerozumiem načo je skúšobná doba, keď sa mi v tej spoločnosti nepáči a prijali ma do novej, kam chcem ísť, zdá sa mi hlúposť stráviť tam ďalšie zbytočné tri dni a ešte kvôli tomu mať problémy s prijatím respektíve neprijatím do novej práce.

Poradňa: Počas skúšobnej doby sa nejedná o výpoveď z pracovného pomeru, ako o skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe. V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak.

Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné. V zákone je síce uvedené, že skončenie treba oznámiť spravidla aspoň 3 dni vopred a vy máte výslovne a presne dojednané v pracovnej zmluve povinnosť oznámiť zamestnávateľovi 3 dni vopred skončenie pracovného pomeru, preto je potrebné túto lehotu dodržať.

 

05.10.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Skusobna doba 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy