Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe

poradnaporadna

Chcel by som vedieť, či na ukončenie prac. pomeru v skúšobnej lehote musím dať písomnú výpoveď, alebo stačí ústna dohoda s konateľom firmy.

Poradňa: V prípade, ak sa zamestnanec alebo zamestnávateľ rozhodnú skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe, tento úkon sa nazýva skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe a nie výpoveď. V skúšobnej dobe môže tak zamestnávateľ, ako aj zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Zákon však nestanovuje, že nedodržanie písomnej formy má za následok neplatnosť právneho úkonu. V zmysle ustanovenia § 17 Zákonníka práce, právny úkon, ktorý sa neurobil formou predpísanou, je neplatný, len ak to výslovne ustanovuje Zákonník práce alebo osobitný predpis.

 

Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru treba doručiť druhému účastníkovi najmenej tri dni pred dňom zamýšľaného skončenia pracovného pomeru, ale táto lehota má len poriadkový charakter a ani jej nedodržanie nespôsobí neplatnosť skončenia pracovného pomeru.

 

18.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Skoncenie pracovneho pomeru v skusobnej dobe
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy