Podnikáte a nevychádzate s peniazmi? Skúste si pomôcť takto

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Na financovanie investičných a prevádzkových potrieb, vrátane nákupu tovarových zásob, môžu živnostníci a malé firmy registrované na Slovensku dostať úver 2500 až 50.000 eur. Mikropôžičky za výhodných úverových podmienok poskytuje Slovak Business Agency (SBA).

Úrok z reálne poskytnutých pôžičiek sa pohybuje medzi 4 % až 5 % z istiny – požičanej sumy ročne. Lehota splatnosti je stanovená na šesť mesiacov až štyri roky, pričom začínajúci podnikatelia využívajú často ponúkaný benefit odkladu splátok istiny do šesť mesiacov od čerpania úveru. Formu a rozsah zabezpečenia úveru určuje SBA.

"Prihliadame pritom na rizikovosť podnikateľského plánu, výšku úveru a schopnosť podnikateľa daný úver splácať. Pri vyšších sumách financovania ručia nehnuteľným majetkom, firemným, osobným, prípadne majetkom tretích osôb, tiež strojnotechnologickými zariadeniami, prípadne aj majetkom, ktorý je financovaný z mikropôžičky. Pri nižších čiastkach uvažujeme o ručení formou zmenky klienta alebo zmenky tretích osôb, ktoré preukázateľne vlastnia majetok," priblížila vedúca oddelenia mikropôžičkového programu Renáta Pokorská.

Program sa zameriava na sprístupnenie prostriedkov pre podnikateľov formou úveru s výhodnejšími podmienkami v porovnaní s bankami. Výška úrokovej sadzby závisí od ratingu podnikateľa, na ktorý vplýva kvalita podnikateľského zámeru, efektívnosť projektu, platobná disciplína podnikateľa v predchádzajúcich úverových vzťahoch, ako aj ponúkané zabezpečenie. O úver môžu požiadať podnikatelia, ktorí zamestnávajú menej ako desať osôb a majú ročný obrat najviac dva milióny eur. Ak zamestnávajú menej ako 50 osôb, ich ročný obrat nemôže prekročiť 10 miliónov eur. Podmienkou je tiež vyrovnanie všetkých záväzkov voči daňovému úradu, Sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam.


Prečítajte si tiež: Aj najbohatší milionári vedia, čo je chudoba: Napriek tomu sa dostali na vrchol!​


"Program je dostupný pre podnikateľov bez podnikateľskej histórie, ako aj pre tých, ktorí majú problém získať úver v komerčných bankách. Ponúka pôžičky od 2500 eur, ktoré sú pre komerčné banky nerentabilné," priblížila niektoré výhody Pokorská.

V rámci nového mikropôžičkového programu bolo poskytnutých 140 úverov v hodnote 4,52 miliónov eur. Celkovo dostali podnikatelia 1960 mikropôžičiek za viac ako 35,7 milióna eur.

"V tomto roku sa opätovne tak ako vlani chceme zapojiť do európskej iniciatívy Európsky týždeň malého a stredného podnikania SME Week, počas ktorého bude SBA poskytovať mikropôžičky vo forme úrokového zvýhodnenia. Určené budú pre podnikateľov, ktorí si podajú žiadosť o mikropôžičku a splnia podmienky financovania. Projekt sa vlani stretol s veľkým záujmom, platobná disciplína klientov je veľmi dobrá," zhodnotila hovorkyňa SBA Dominika Bizíková.

Viac o téme: Úver Pôžička Podnikateľ Investovanie Podnikať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy