Podnikatelia, chcete sa vyhnúť exekúcii? Skúste toto

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinstockphotos.com

Slovenskí daňoví poplatníci nezaplatili okolo 774 miliónov eur. Ide o výšku vymožiteľných daňových nedoplatkov, ktorú Finančná správa (FS) zaznamenala ku koncu minulého roka. Pokiaľ sa niekto dostane do situácie, kedy nie je schopný daň zaplatiť v lehote jej splatnosti, mal by neodkladne začať komunikovať so svojím daňovým úradom. V najhoršom prípade musí počítať s exekúciou.

"Často sa stáva, že nepredvídateľná situácia ohrozí platenie daňových povinností. Daňovník by mal komunikovať so svojím daňovým úradom. V ideálnom prípade už v momente, keď sa jeho finančná situácia zhoršila a vie, že nebude môcť v lehote splatnosti daň zaplatiť. Písomne môže požiadať o odklad platenia dane alebo zaplatenie dane v splátkach. K žiadosti priloží kolok vo výške 9,50 eura a analýzu finančnej a ekonomickej situácie," poradila hovorkyňa FS Patrícia Macíková.

Ak sa dlžná suma zabezpečí záložným právom, daňový úrad môže odklad platenia alebo splátky povoliť. Pred vymáhaním nedoplatku môže daňovníka vyzvať, aby dlžnú sumu zaplatil v náhradnej 15-dňovej lehote. Vyhýbať sa odpovediam na výzvu daňového úradu sa podľa hovorkyne FS neoplatí.


Prečítajte si tiež: Živnostníci a firmy: Neprehliadnite zmeny!


"Nedoplatok je potom odstúpený na vymáhanie. Daňový exekútor začne zisťovať majetkové pomery dlžníka a vydá rozhodnutie o začatí daňového exekučného konania. Rozhodnutie nemusí vydať, ak očakáva uhradenie dlžnej sumy. V opačnom prípade môže dlžník očakávať zásielku s daňovou exekučnou výzvou," upozornila Macíková.

Posledným krokom je vydanie daňového exekučného príkazu, proti ktorému nie je možnosť odvolania. Daňoví exekútori vymáhajú všetky nedoplatky bez ohľadu na ich výšku, je to ich povinnosť. Čím skôr daňovník osloví daňový úrad, tým väčšia je šanca, že nebude ohrozená jeho ďalšia existencia. Firmám v niektorých prípadoch hrozí aj ukončenie podnikania alebo likvidácia. Finančná správa ich na to vopred upozorní.

Viac o téme: Podnikateľ Firma Úrad Exekúcia Daňový
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy