Vyššia podpora z eurofondov: Má nárok aj váš podnik?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Slovensko z fondov Európskej únie (EÚ) finančne zvýhodní domácu produkciu biopotravín a ekologický chov. Prednosť v čerpaní podpory budú mať aj tí mladí farmári a malé podniky, ktoré sa zamerajú na ekologické poľnohospodárstvo. Plnú podporu dostanú tí, ktorí využívajú celú plochu na ekologické poľnohospodárstvo.

"V schválenom programe rozvoja vidieka na roky 2014 až 2020 sa v príslušnom opatrení počíta s povinným spolufinancovaním projektov, ktoré sa zamerajú na ekologické poľnohospodárstvo. V rámci podopatrenia, na základe ktorého sa budú podporovať investície do poľnohospodárskych podnikov, sa v prípade ekologického poľnohospodárstva základná miera podpory o 20 % zvýši. Bodovo sa zvýhodnia tie projekty začínajúci malých a mladých farmárov, ktorých princípom hospodárenia bude ekologické poľnohospodárstvo. Rovnako aj zakladanie a rozvoj ekologicky zameraných malých poľnohospodárskych podnikov," uviedol hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala.

MPRV podporu nasmeruje hlavne na farmy, ktoré majú celú výmeru pozemkov v tomto systéme. "Ministerstvo to dlhodobo avizuje a premietlo sa to aj do výberových podmienok osobitného opatrenia Ekologické poľnohospodárstvo," zdôraznil Hajnala.

Z celkového počtu 192.834 hektárov (ha) vedených v registri Ekologického poľnohospodárstva je 146.000 ha v systéme s celou plochou, pričom ju na ekologické hospodárenie využíva 315 subjektov. "Tieto subjekty majú, bez ohľadu na veľkosť, garantovanú plnú podporu na 5-ročné záväzky, ak sa o ňu budú uchádzať," upozornil hovorca rezortu.

Výberové kritériá sa uplatnia na tých, ktorých plocha v ekologickom systéme je nižšia, minimálne však 51 %. Uprednostnení budú chovatelia s väčším počtom zvierat chovaných v ekologickom poľnohospodárstve a so zameraním na špeciálnu rastlinnú výrobu.

Viac o téme: Peniaze Podpora Podnik Farmár Eurofondy Slovensko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy