Slováci z daňových rajov odchádzajú, Česi sa ich 'držia'

Slovenské firmy z daňových rajov odchádzajú, české príliv spomalili.Slovenské firmy z daňových rajov odchádzajú, české príliv spomalili. Zdroj: thinkstock.com

Slovenské firmy pomaly opúšťajú daňové raje. Najväčší odliv bol zaznamenaný v Monaku, Jersey a Holandsku. Záujem českých firiem o daňové raje pokračuje pomalým tempom.

Počas prvých troch mesiacov tohto roka sa počet slovenských spoločností, ktorých vlastník má adresu v daňovom raji, znížil o 114 na celkových 4248. Najväčší odliv zaznamenalo Monako a Jersey. V Českej republike záujem o daňové raje pokračuje, aj keď pomalým tempom. Počet českých spoločností s majiteľom z daňového raja sa v prvom kvartáli tohto roka zvýšil o 23 na celkových 13.270. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2014 ide o tretinový prírastok.

"Momentálne nie je možné odhadnúť, či ide o zmenu trendu alebo štatistický výkyv. V každom prípade v Českej republike už niekoľko mesiacov sledujeme citeľný pokles dynamiky záujmu o vytváranie majetkových štruktúr s využitím destinácií považovaných za daňový raj," konštatovala analytička poradenskej spoločnosti Bisnode Petra Štěpánová s tým, že to do značnej miery súvisí so sprísňovaním regulácie, daňovými i legislatívnymi zmenami a posilňovaním dohľadu, rovnako ako s obavami podnikateľov z prezradenia  bankového tajomstva.

Najväčší odliv slovenských firiem zaznamenalo v prvom štvrťroku bol v týchto krajinách:

  1. Monako (úbytok o 50 firiem)
  2. Jersey (úbytok o 33)
  3. Holandsko (úbytok o 14)
  4. Cyprus (úbytok o 12)
  5. Seychely (úbytok o 10)

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Mierny prírastok zaznamenala Panama (6 nových) a Malta (5). Najobľúbenejšími daňovými rajmi českých firiem v prvom štvrťroku tohto roku sú off-shore destinácie, ktoré podnikateľom ponúkajú vyšší stupeň anonymity. Najväčší absolútny prírastok zaznamenali Seychely (19 nových), Belize (17) a Marshallove ostrovy (13). Detailné štatistiky za prvý kvartál roka 2015 zverejnila poradenská spoločnosť Bisnode.

Viac o téme: Daň Firmy Podnikanie Zahraničné Spoločnosti Daňový raj Slováci Daňové raje Čsi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy