Slováci zaplatia priemerne na dani z príjmu 650 eur

Priemerná platba dane z príjmu predstavovala vlani 650 eur.Priemerná platba dane z príjmu predstavovala vlani 650 eur. Zdroj: thinkstock.com

Na začiatku roka platia dane z príjmu menšie firmy alebo tie, ktoré majú nižšie dane. Platenie na poslednú chvíľu si nechávajú podnikatelia hlavne v Banskobystrickom a Bratislavskom kraji. Zaujímavosťou je, že najvyššiu daň zaplatili obyvatelia v Trenčianskom kraji.

Živnostníci a malé firmy zaplatili vlani na dani z príjmov v priemere 650 eur, pričom najviac platieb štátu poslali v januári. Vyplýva to z aktuálnej daňovej analýzy Slovenskej sporiteľne.

"Klienti vlani častejšie zaplatili daň v januári ako v marci. To platí aj o jednotlivých regiónoch Slovenska. Až v šiestich krajoch z ôsmich odvádzali živnostníci či malé firmy daň skôr v januári. Výnimkami boli len Banskobystrický a Bratislavský kraj," uviedla sporiteľňa vo svojej analýze.

Z hľadiska objemu zaplatených daní bol však marec stále dominantným mesiacom. Ukázalo sa, že na začiatku roka dane zaplatia menšie firmy, respektíve firmy s nižšími daňami.

"Zároveň platí, že 31. marec bol na celom Slovensku top dňom platenia daní tak z pohľadu počtu transakcií, ako aj z celkového objemu," priblížila banka.

Priemerná platba dane z príjmu predstavovala pritom vlani 650 eur.

"Je prekvapujúce, že najvyššie dane neplatia podnikatelia v najrozvinutejšom regióne. Priemerná platba bola za rok 2014 najvyššia v Trenčianskom kraji, ktorý predstihol Bratislavský takmer o 50 eur," vyčíslila Slovenská sporiteľňa s tým, že najmenej odviedli štátu na dani z príjmu živnostníci a malé firmy z Trnavského kraja.

Zodpovednosť slovenských živnostníkov a malých firiem nepodkopáva ani pohľad na odložené platby daní. Ako vyplýva z analýzy banky, 80 % platieb poslali podnikatelia štátu v období od januára do marca.

"Zaujímavosťou však je, že platenie si odkladajú najmä tí s vyššími daňami. Priemer v 2. štvrťroku minulého roka sa totiž vyšplhal na 1176 eur. Najviac daní v tomto období odviedli štátu podnikatelia z Bratislavského kraja, najmenej z Trnavského," uvádza sa v analýze banky.

Pre daňové úrady pritom nie je dôležitá len výška dane, ale najmä, aby ju daňovníci aj včas zaplatili. Najneskorším dňom, kedy musia peniaze odísť z účtu, je 31. marec.

"Okrem včasnej úhrady je dôležité správne uviesť aj symboly, ktoré vyžaduje daňový úrad, aby bolo možné platbu správne priradiť," upozornila Slovenská sporiteľňa.
 

Viac o téme: Domáce Podnikateľ Daň Podnikatelia Daň z príjmu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy