Opustil lukratívne zamestnanie na Wall Street a začal predávať pizzu za dolár

Mason WartmanMason Wartman Zdroj: pinterest.com

Nič nenasvedčovalo tomu, že Mason Wartman jedného dňa opustí dobre platenú prácu a vydá sa vlastnou podnikateľskou cestou. Mason pracoval na Wall Street, kde mal na starosti podporu predaja akcií. Bola to práca, ktorú chcel vždy robiť. Ani na svojich kolegov sa nemohol sťažovať, boli veľkorysí a láskaví. Aj napriek spokojnosti sa však rozhodol svoje teplé miestečko opustiť.

Ľudia na Wall Street neustále medzi sebou súperia, snažia sa byť nadpriemerní a úspešní. Finančný trh je neúprosný. Pravidelne sa meniace okolnosti nútia každého, aby na sebe pracoval a nezaspal na vavrínoch. Kto sa nevzdeláva, môže rýchlo vypadnúť z hry.

Mason Wartman si až pri svojich kolegoch uvedomil, aká životná cesta ho čaká. Videl, ako žijú, a uvedomil si, že by síce mal pohodlný život, ale nebol by šťastný. Preto sa rozhodol hľadať inú cestu k svojmu šťastiu. Položil si dve otázky: „Prečo a kedy chcem odísť?“ Myšlienka založiť si vlastný obchod sa v ňom rodila ešte počas práce na Wall Street. Ako Mason Wartman hovorí, v prvom rade sa musel vzdať pohodlného spôsobu života a vytýčiť si vlastné ciele.

„Vždy som chcel mať svoju vlastnú firmu, musel som však vymyslieť koncept, ktorý by bol úspešný,“ hovorí dnes už spokojný majiteľ Rosa´s Fresh Pizza.

Odpoveď na otázku, kedy je ten najlepší čas opustiť Wall Street, nebola pre Masona ťažká. New York ho naučil byť mierne netrpezlivý, čo ho nútilo položiť si druhú otázku: „Prečo strácať čas?“ Jeden z kolegov ho nasmeroval k rýchlemu rozhodnutiu.

„V živote máš dve možnosti, kedy sa môžeš bez obmedzenia rozhodnúť prevziať na seba najväčšie podnikateľské riziko. Keď si veľmi mladý a nenesieš na chrbte žiadne bremeno alebo keď si veľmi starý a nestihol si si splniť svoje sny,“ znela rada jeho kolegu.

Z finančníka podnikavý pizza majster

V tej dobe mal Mason 25 rokov, bol slobodný a bezdetný. Na krku nemal hypotéku a tak učinil rázny krok. Naposledy vstúpil na Wall Street koncom marca 2013. Počas svojej práce investoval časť svojich nasporených peňazí do portfólia akcií, ktoré boli istené úverom na náklady spojené s výstavbou jeho podniku. Aby na začiatku svojho podnikania minimalizoval náklady na život, presťahoval sa k svojim rodičom do Philadelphie. Tu žil počas ôsmich mesiacov, až kým sa neotvorili dvere jeho pizzerie tesne pred Vianocami roku 2013.

Na začiatku každého podnikania musí začínajúci podnikateľ riešiť všetko. Kým v japonskom manažmente si zamestnanec v priebehu celého života prejde doslova od práce od podlahy až po manažérsku a riadiacu funkciu, podnikateľ musí všetky činnosti zvládnuť naraz. Prvých šesť mesiacov v podnikaní boli pre Masona neuveriteľným zážitkom, dozvedel sa know-how nielen o výrobe pizze, ale získal informácie o uzatváraní zmlúv, obsluhovaní pokladne alebo riadení zamestnancov. Každým dňom, kedy suploval svojich kolegov, sa naučil niečo nové.

Mason Wartman Galéria fotiek (2) Zdroj: pinterest.com

Podnikateľský nápad za dolár

Mason vo svojej pizzerii predáva kúsok pizze za 1 dolár. Vytvoril zaujímavú filozofiu. Každý jeden zákazník, ktorý si kúpi plátok, zaplatí za ďalšieho zákazníka. Vytvorí tak akúsi predobjednávku, ktorú pripne na nástenku. Keď do pizzerie príde niekto hladný, stačí, ak si zo steny odlepí lístok a vyzdvihne pizzu. Vďaka tomuto systému nikto nezostane hladný. Mason vo svojej reštaurácii preto často hostí aj bezdomovcov.



69-ročná Nemka prestala používať peniaze. Takto znie jej životná filozofia
 


Predĺžený pracovný čas pre neho nepredstavuje žiaden problém. Na Wall Street bol zvyknutý pracovať aj po nociach. Podnikanie mu zaberá všetok voľný čas, keďže vo svojej práci trávi 12 hodín denne od pondelka do soboty.

„Napriek času, ktorý tu strávim, je moja práca omnoho prínosnejšia a zároveň oslobodzujúca. Jediné, s čím som sa musel v podnikaní zmieriť, je neistota, keďže nikdy neviem, aký deň ma čaká,“ hovorí majiteľ pizzerie.

Mason Wartman pri svojom podnikaní pochopil jednu vec, ktorú šíri ďalej:

„Vyzývam všetkých, aby sa zamerali na zlepšenie tých oblastí, v ktorých najviac vynikajú. Pretože iba takýmto spôsobom sa vám budú otvárať nové príležitosti, ako ukázať, čo vo vás je. Ak vidíte, ako vaši kolegovia medzi sebou súperia o to, kto je lepší a kto zostane najdlhšie v práci, odporúčam vám, aby ste sa vydali vlastnou cestou. Rozbehnite niečo vlastné, kde nebudete musieť s nikým súperiť. Choďte do toho a nevzdávajte sa! Keď sa o niekoľko rokov pozriete naspäť, určite to neoľutujete. “

Viac o téme: Pizza Príbeh Wall street Podnikanie Obchodník Mason wartman Pizza za dolár
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: LinkedIn.com, Text: ami, Foto: Pinterest.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy