Pre úspešného českého podnikateľa je práca stále zábavou

Českým Podnikateľom roka 2014 je majiteľ Koh-i-nooru Vlastislav Bříza.Českým Podnikateľom roka 2014 je majiteľ Koh-i-nooru Vlastislav Bříza. Zdroj: thinkstock.com

Čerstvý majiteľ titulu český Podnikateľ roka 2014 Vlastislav Bříza už pripravuje svojich synov na prevzatie firmy Koh-i-noor. Zatiaľ však neplánuje odchod zo svojej stoličky, práce je pre neho stále zábavou.

Majiteľ svetoznámeho českého holdingu Koh-i-noor, Vlastislav Bříza, dostal v utorok večer titul český Podnikateľ roka 2014. Do súťaže pritom vôbec nechcel ísť. Jeho firma nevyrába len obľúbené ceruzky, pastelky a kancelárske potreby, ale pôsobí aj v zdravotníctve, energetike a strojárenstve.

"Pocity sú nádherné," povedal Bříza na slávnostnom vyhlásení ceny v pražskom paláci Žofín.

Bříza, ktorý zvíťazil v celoštátnom kole súťaže EY Podnikateľ roka, bude v júni o svojich kvalitách presviedčať medzinárodnú porotu v Monte Carle. Môže tam získať celosvetový titul, čo sa ešte žiadnemu Čechovi nepodarilo.

Holding Koh-i-noor je rodinná firma so storočnou tradíciou. Okrem výroby ceruziek a kried pre umelcov, školských a kancelárskych potrieb sa zaoberá technickou špecializáciou - a práve na nej spoločnosť stojí. Za posledných sedem rokov sa podarilo vybudovať strojárenskú divíziu.

Bříza je presvedčený o budúcnosti strojárenstva. Plánuje do konca roka miliardový obrat a 700 zamestnancov. Úspešný podnikateľ už pripravuje svojich synov na prevzatie firmy, ale preňho samotného je práca stále zábavou a nemieni sa jej vzdať.

Do súťaže sa zapojil na naliehanie vlaňajšieho víťaza celoštátnej súťaže a majiteľa textilnej továrne Juta Jiřího Hlavatého. Bříza sa však na rozdiel od Hlavatého nechce zapojiť do politiky.

Bříza však tvrdí, že je škoda, že starí veteráni so skúsenosťami z praktického riadenia firiem nie sú viac využívaní štátom v dozorných radách.

"Takto sa tam pchajú politici, ktorí často o tom nevedia vôbec nič. Ani v riadení nič nedokázali - iba predstierajú erudíciu a hlavne berú peniaze. Tu by som sa asi mohol nechať presvedčiť," dodal podľa portálu iDNES.cz podnikateľ roka 2014.

Viac o téme: Podnikateľ Ceruzka Podnikateľ roka Zahraničné Úspešný podnikateľ Koh-i-noor Vlastislav Bříza
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy