Návod, ako úspešne naštartovať biznis s kamarátom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Postoj ľudí sa pri téme „začať podnikať s rodinou alebo kamarátom“ delí na dve polovice. Kým jedni tvrdia, že je to najhoršia vec, ktorú môžete spraviť, pretože podnikanie vaše priateľstvo rozdelí, ďalší považujú toto spojenie za výhodné. Svoj pozitívny postoj odôvodňujú tým, že ak sa nastavia pravidlá hneď na začiatku, bude všetko fungovať ako švajčiarske hodinky.

Na začiatku je potrebné zanalyzovať si všetky zručnosti a schopnosti, ktoré obidve zúčastnené strany dokážu do biznisu priniesť. Byť dobrými priateľmi ešte neznamená ťahať za jeden koniec a zhodnúť sa v kritických situáciách. Je veľmi dôležité dopĺňať sa v pracovnej oblasti.

Ak sa zamýšľate nad rozbehnutím biznisu s rodinným kamarátom, rodinným príslušníkom alebo svojím partnerom, zodpovedajte si doleuvedené otázky:

  1. Verím tejto osobe po všetkých stránkach? Môžem sa na ňu spoľahnúť? Považujem ju za rozumného človeka s vlastnými hodnotami a vynikajúcimi schopnosťami potrebnými k práci?
  2. Videl som niekedy túto osobu v situácii, kedy sa vyžadoval podnikateľský duch a vyjednávanie?
  3. Má táto osoba dobré komunikačné zručnosti?
  4. Máme rovnakú misiu a spoločnú víziu?
  5. Aký je náš cieľ pri oslovovaní nových zákazníkov?
  6. Počítame s najhorším možným scenárom, keby sa naše cesty rozišli?
  7. Ako by som sa v tom prípade cítil?

Ak ste si na väčšinu týchto otázok odpovedali kladne, môžeme ísť analyzovať ďalšie nástrahy, ktoré vás na spoločnej podnikateľskej ceste môžu postrehnúť. Počítajte s tým, že každý, kto štartuje biznis, by mal mať svoju vlastnú motiváciu a preto by sa nemal zaoberať tým, ako motivovať svojho obchodného partnera.

Ak sa rozhodnete pustiť do spoločného podnikania, nezabúdajte na tieto zásady:

  1. Začnite podnikanie s niekým, kto má voči vám dostatočné množstvo rešpektu a obdivu.
    Na podnikateľskú dráhu by ste mali stúpiť s niekým, s kým sa dopĺňate v profesijných zručnostiach, s niekým, koho obdivujete pre jeho silu, inteligenciu či racionálny prístup k problémom. Vaša vzájomná úcta spraví zázraky, upevní vzájomnú dôveru a bude dopĺňať vaše obchodné partnerstvo.

    V biznise je dôležité mať pracovné úlohy rozdelené. Kým vy ste napríklad dobrý v inováciách a komunikácii, váš obchodný partner by vás mal dopĺňať po ďalších stránkach – technickej alebo ekonomickej. Je vynikajúce, ak si všetky úlohy v rámci vašej firmy viete spravovať sami. Ušetríte tak napríklad na externých firmách.
  2. Riaďte sa vlastnou intuíciou
    Intuíciu môžete využiť hlavne vtedy, keď pracujete s človekom, ktorého poznáte už dlhšiu dobu, a nechcete strácať čas jeho spoznávaním. Ľahšie sa potom môžete vcítiť do jeho kože a rozdeliť si úlohy podľa vašich predpokladov. Dôležité je, aby ste ani najmenšie problémy neschovali do zásuvky, ale vyložili na stôl. Iba tak sa dokážete posúvať ďalej.
  3. Neberte veci osobne
    Pri podnikaní dochádza k rôznym situáciám a tie negatívne by ste si v žiadnom prípade nemali pripúšťať k telu.
  4. Vyčleňte si priestor aj na ostatných priateľov a čas trávte aj mimo kancelárie 
    Je možné, že podnikanie bude najmä v prvom roku ako vaše dieťa, ktorému budete venovať veľkú pozornosť. Nezabúdajte však aj na vašich priateľov. Príliš často ich neodmietajte, zmena prostredia vám prospeje a pomôže načerpať novú inšpiráciu.

Nezabudnite na poslednú vec: dôvera by mala mať vo vašom spoločnom biznise prvé miesto, bez nej sa ďaleko nepohnete.

Viac o téme: Rodina Kamarát Biznis Podnikanie Start up
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy