Podnikateľka M. Jakubeczová: Pri podnikaní je jedno, koľko máte rokov

Monika JakubeczováMonika Jakubeczová Zdroj: Linda K. Bohušová

Online podnikanie má svoje výhody, že prvotné náklady sú niekoľkonásobne nižšie, ako pri klasickom “off-line” podnikaní. Samozrejme je výhodou, ak máte IT zručnosti, ale ak nie, stačia vám aj základné informácie na rozbehnutie podnikania na internete. Všetko závisí od množstva času a počiatočnej investície, ktorú chcete vložiť do svojho biznisu.

Podnikanie na internete poskytuje ženám viac času pre nich a zároveň pre ich rodiny. To sú najväčšie výhody online podnikania, aby sa ženy mohli starať aj o svoje rodiny.

O tom, ako „jednoducho“ sa dá spustiť podnikanie na internete a pritom nezanedbať rodinu sa snaží občianske združenie E-ženy. V rámci ich aktivít sa pravidelne organizujú rôzne online a offline stretnutia so ženami, ktoré už podnikajú a aj s takými, ktoré sa len teraz zamýšľajú pustiť do podnikateľskej činnosti.

Ako hovorí spoluzakladateľka OZ E-ženy Monika Jakubeczová, skutočný úspech v živote neprezentujú iba profesionálne výsledky, ale súlad práce s osobným životom. Že je to všetko možné, dokazujú to príbehy viacerých úspešných žien. Ak už patríte medzi nich, môžete sa prihlásiť do súťaže E-žena roka 2014, ktorej mottom je: „Aby žena ženou bola“. Uzávierka súťaže je 31. decembra 2014.

Ak však rozmýšľate spraviť krok vo svojej kariére a vydať sa na podnikateľskú cestu, alebo máte pochybnosti o podnikaní, či budete mať dostatok času, nápadov alebo podpory, prečítajte si cenné rady od Moniky Jakubeczovej v online rozhovore. Ak ste sa  nestihli zapojiť do online rozhovoru, napíšte jej email na: monika@jakubeczova.sk.

Monika Jakubeczová spustila svoje online podnikanie pred niekoľkými rokmi iba na internete. Neskôr dokázala spustiť nové a nové aktivity, z ktorých niektoré na ich vrchole úspechu predala.

 

Online rozhovor

2014-12-17 11:04:21 - otázka od viera
Som na materskej dovolenke. Internet mám a rada by som si privyrobila. Čím môžem začať? Ďakujem a želám Vám krásne Vianoce.
Milá Viera, Je to veľmi častá otázka, s ktorou prichádzajú ženy či už na materskej, alebo v “rizikovom veku” (keď stratia zamestnanie pred dôchodkom). Privyrobiť si, alebo začať podnikať – je to to isté, ak zoberieme Váš prístup k danej práci. Ak by ste mali robiť niečo, čo Vás nebaví, do čoho sa nútite, dlho by ste pri tom nevydržali. Platí to vlastne aj pre zamestanie, aj pre podnikanie. Čiže prvý bod v zozname kritérii je: musí ma to baviť. Skúste teda hľadať v oblastiach, o ktoré sa zaujímate. Chcete niečo vyrábať, alebo nikomu pomáhať? Rada vybavujete, ste manažérsky typ, alebo skôr administratívny? Ak si otvoríte eshop, kde budete skladovať produkty? Alebo budete “len” sprostredkovávať tovar, ktorý vôbec nemusíte mať fyzicky u seba doma? Internet ponúka nekonečen veľa možností, stačí sa len popozerať. Skúste sa inšpirovať ženami, ktoré už svoje podnikania spustili. Nájdete ich aj na portáli E-zeny.sk pod menupoložkou E-žena roka. Moja súkromná rada je: začnite niečím, čo Vás nestojí veľa peňazí. Ponúknite napríklad vyrastené šaty Vašich detí na burze, alebo svoje vedomosti ako službu (na portáloch, kde môžete pridať svoj inzerát). Ja som pred mnohými rokmi začala tak, že som mala doma veľa nadbytočných kníh, ktoré som ponúkla na predaj cez internet. Keď som zistila, že som predala všetko, čo som chcela, začala som hľadať iné možnosti ako sa realizovať cez internet. Vlastné skúsenosti sú najväčším radcom, a tak neváhajte a začnite! Držím palce a prajem Vám tiež pokojné sviatky!
2014-12-17 11:05:30 - otázka od Veronika
Dobrý deň. V koľkých rokoch by som mala začať podnikať a ako dlho?
Milá Veronika, neviem, či správne chápem Vašu otázku. Ak zoberiem do úvahy, že už máte viac ako 18 rokov, potom podnikať môžete začať kedykoľvek, keď budete cítiť, že chcete podnikať. Ak spĺňate dva najdôležitejšie prvky (chuť a rozhodnutie), všetko ostatné je otázka technickej realizácie. Ako nájsť čas, peniaze, priestory, zákazníkov a pod. Ako dlho vykonávať podnikateľskú činnosť? Buď kým nezistíte, že ste skôr zamestanecký typ, alebo dovtedy, kým Vás to baví… Lebo ak Vás to bude baviť, bude Vám Vaše podnikanie prinášať aj zisky.
2014-12-17 11:09:56 - otázka od Erika Jurová
Chcem Vás požiadať o kontakt. Mám záujem o informácie a vzdelávanie. Ďakujem a prajem pekný deň.
Milá Erika, ak ste mysela na kontakt Občianskeho združenia E-ženy, kontaktné adresy nájdete na stránke E-zeny.sk pod menupoložkou Kontakt. Ak ste mysleli moju osobu konkrétne, kontakné údaje nájdete na stránke Jakubeczova.sk Keďže ste nenapísala o aké informácie a typ vzdelávania máte záujem, je mi ľúto, ale neviem Vám k tomu viac napísať.
2014-12-17 11:10:38 - otázka od Jana Paučová
Mám šancu, ak s týmto typom podnikania začnem v 50-tke? Kto je členom OZ E-ženy a ako sa možno stať členom OZ?
Milá Jana, Pri podnikaní je jedno, koľko máte rokov. Pri online podnikaní je to o to lepšie, že prvotné náklady sú niekoľkonásobne nižšie, ako pri klasickom “off-line” podnikaní (ak by ste chceli otvoriť napríklad ochod, reštauráciu a pod.). Samozrejme je výhodou, ak máte IT zručnosti, ale ak nie, stačia Vám aj základné informácie na rozbehnutie podnikania na internete. Podľa druhu aktivít (či by ste spustili e-shop s produktami, alebo poskytovali služby), stačí ak budete vedieť administrovať svoj web, alebo dokonca aj na to si najmäte online asistentku. Všetko závisí od množstva času a počiatočnej investície, ktorú chcete vložiť do svojho biznisu. Kritéria pre členstvo OZ E-ženy sú uvedené na stránke E-zeny.sk, no zásada je, aby to bola žena. Nevadí, ak ešte nie je podnikateľkou. Každá žena, ktorá vyplní prihlášku a zaplatí ročné členské, sa stáva členkou OZ. Množstvo výhod je tiež publikovaných na webe, prosím pozrite sa pod menupoložku O nás – Obč. Združenie E-ženy
2014-12-17 11:15:08 - otázka od Katarína
Mňa by zaujímalo, ako sa dá zlúčiť podnikanie s anjelmi. Vydali ste predsa knihu o anjeloch, že? Môže (chce) duchovný človek podnikať? Dokáže v tomto tvrdom podnikateľskom svete zostať podnikateľ v duchovnej harmónii? Ako to teda je? Ďakujem za odpoveď.
Milá Katarína, Ďakujem za otázku. Na prvý pohľad sa to môže stať naozaj čudné, ja sama som sa stretla s ľuďmi, extrémistami z oboch strán: boli to buď ezoterickí “fanatici”, ktorí mali problém s financiami, alebo manažéri a podnikatelia, ktorých čas a pracovné zanietenie tak pohltilo, že sa nedokázali zastaviť a užiť si drobné radosti života a všetko, čo nebolo hmatateľné, zaraďovali do šuflíka s nápisom: mňa sa to netýka. Keďže tým manažérom a podnikateľom so svojimi šuflíčkami som do roku 2010 bola aj ja, poznám to dôverne. A možno práve preto sa snažím vykonávať všetky svoje aktivity tak, aby som dokázala zostať v rovnováhe a v harmónii. Duchovný človek ak aj žije spirituálne (a nielen o tom hovorí), potom si vytvorí také okolie (súkromné aj pracovné), ktoré je podobné tomu, v čom sa nachádza on sám. Podobné priťahuje podobné. Keďže je to obsiahlejšia téma, odpoviem len stručne: áno, môže aj duchovný človek podnikať, môže to robiť s láskou, a tak, aby aj zarábal. V konečnom dôsledku, ak je niekto v harmónii v srdci a na duši, mala by byť v harmónii aj jeho peňaženka, že áno… V prípade, ak by ste mali záujem o viac informácií, rada Vám o tom viac napíšem ak ma budete kontaktovať cez monika/zavináč/jakubeczova.sk Ďakujem za pochopenie.
2014-12-17 11:20:21 - otázka od lenka
Zdravím Vás pani Jakubeczova, žijem dlhodobo v zahraničí, ale často cestujem s deťmi na Slovensku. Rada by som zo zahraničia pracovala - podnikala cez internet pre slovensky trh. Musím byť registrovaná na Slovensku alebo v zahraničí? S pozdravom a želám pekný deň.
Milá Lenka, Internet je úžasný v tom, že Vaše podnikanie funguje nezávisle od toho, kde v tom čase fyzicky sedíte za počítačom. Otázka založenia právnej formy (SZČO, alebo s.r.o.) je už spojená s právnymi a daňovými zákonmi danej krajiny. Ak chcete založiť svoju firmu na Slovensku, je potrebné spĺňať naše zákony. Ak si založíte firmu v zahraničí, musíte sa oboznámiť s príslušnými zákonmi a colnými otázkami, ak by sa Váš tovar dovážal do SR. Môžete ale poskytovať aj služby, konzultácie či poradenstvo cez skype, alebo spustiť online kurzy, k čomu naozaj nepotrebujete ani sklady, ani predajné priestory. Je teda veľmi dôležité, v akej oblasti chcete podnikať. K odbornej časti Vašej otázky sa neviem vyjadriť, prosím konzultujte svoj zámer s príslušnými odborníkmi.
2014-12-17 11:24:15 - otázka od Linda Vaľová
Monika, rada by som podnikala, ale zatiaľ neviem vytvoriť webovú stránku a eshop. sú rôzne možnosti, ale vybrať si je ťažké, pozerám rôzne diskusie, cenovo sa to veľmi líši. Nerada by som spravila chybu. Ak ma môžete nasmerovať, budem vám veľmi vďačná. Ďakujem za odpoveď.
Milá Linda, Je to častá otázka, ktorú dostávam na rôznych offline stretnutiach. V prvom rade musíte vedieť, čo má Vaša webstránka vedieť. Či to bude e-shop, online katalóg (prezentačná stránka), alebo “firemná” webstránka, na ktorej budete ponúkať služby. Je to dôležité nielen technicky pri tvorbe, ale aj pre cenovú kalkuláciu. Zásadne sú eshopy drahšie, no ceny sú na trhu – ako sama píšete – rôzne. Závisí to od toho, kto Vám webstránku pripraví. Ak ju zadáte väčšej, známej firme, častokrát zaplatíte aj ich “značku” (cena aj niekoľko tisíc Eur), čiže platíte navyše za niečo, na čom by ste mohli ušetriť. Môže Vám stránku spraviť aj napríklad študent, ktorý si len osvojuje znalosti tvorby webu, v takom prípade pomerne veľa peňazí ušetríte (cena pár sto Eur), ale otázka je, akú kvalitu a následný servis dostanete. A potom sú jednotlivci, ktorí (ak máte šťastie a natrafíte na správneho), Vám vytvoria za pomerne slušnú sumu naozaj kvalitný web. Samozrejme môžete si vytvoriť webstránku aj sama. Nemusíte vedieť programovať, a pomocou redakčného systému si môžete sama vyčariť kvalitný web. Je vhodné absolvovať kurz na tvorbu webu a potom skúšať. Odporúčam to vtedy, ak má niekto čas, napríklad ženy na materskej a dostatok technickej zručnosti, resp. chuť učiť sa. Z vlastnej skúsenosti Vám viem odporučiť voľne dostupné (zadarmo) redakčné systémy: Wordpress, Joomla, alebo Prestashop, aj keď ich je oveľa viac. V prípade, ak potrebujete poradiť, kontaktujte ma cez Jakubeczova.sk, tvorím webstránky pre klientov už roky, možno budem vedieť pomôcť aj Vám.
2014-12-17 11:28:48 - otázka od Erika Feketová
Ahoj Moni, ja by som sa ťa veľmi rada spýtala na tvoje osobné preferencie, ako odporúčaš strážiť pracovný čas začínajúcim online podnikateľkám,... na čo si dať pozor, aby naozaj rodina cítila, že tá mamina, manželka svojich najbližších vo svojej domácej kancelárii vníma, nezanedbáva, práve naopak,... aby si pochvaľovali výhody "homeoffice-u", resp. rozdiel oproti klasickému zamestnaniu? Toto som napríklad ja vo svojich začiatkoch nevedela hneď, chvíľu som ten správny vzorec hľadala. Ďakujem veľmi pekne, Erika
Milá Erika, ďakujem za otázku, keďže je to téma, ktorá začínajúcich podnikateľov ani nenapadne. Je to skryté nebezpečenstvo každého človeka, ktorý prechádza zo zamestnaneckého pomeru do podnikateľského sveta. A pri ženách je to obvzlášť výrazné… Čo teda preto spraviť, aby aj Váš biznis napredoval, ale aj rodina bola spokojná? Jednoznačne sú to dve veci: zvládnutie aspoň základných prvkov time managementu a sebadisciplína. Ovládať tajomstvo správneho zadelenia času je nevyhnutné. Niekedy totiž 5 minútový telefonát rozhodne o tom, ako bude vyzerať celý váš týždeň. Ak ten budete odsúvať, môžete prísť o zisky nielen celého týždňa, ale aj o skvelé príležitosti. Je to téma na dlhší text, tak sa skúsim zamerať naozaj na najnutnejšie: - zadefinujte si pracovný čas, ak treba, merajte ho time trackerom (aj voľne dostupný program), - odstrážte si čas na spánok, kávičkovanie a telefonovanie (prípadne sedenie pred TV). Zrazu sa stávate šéfom sami sebe, nikto vás nebude kontrolovať, kedy vstávate a koľko práce ste v daný deň odviedli, - počas povinného oddychového času robte užitočné domáce práce (namiesto surfovania na facebooku pripravte obed, alebo vyvešajte prádlo), - najdôležitejšie podnikateľské úkony spravte ešte v doobedňajších hodinách, - zadeľte si pracovný čas tak, aby ste do príchodu rodiny mali najnutnejšie a najdôležitejšie práce vybavené. Neskôr, keď deti spia, môžete ešte v tichu večera dorobiť marketingové alebo administratívne záležitosti. - píšte si do diára všetky úkony, ktoré musíte spraviť: nielen osobné stretnutia či návšteva lekára či podanie balíkov na poštu, ale aj drobné veci ako telefonovanie, vybavovanie s dodávateľmi, a pod. - snažte sa víkendy nepracovať, alebo sa podnikaniu venovať len menej, ako cez pracovný deň. Aj keby ste už mali odrastené deti, alebo žijete bez partnera a myslíte si, že máte dostatok času, vždy si nechajte priestor na relax s priateľmi, na knihu, či iné hobby. Ak nenabijete svoje baterky, postupom času sa to prejaví aj na vašom podnikaní. - NIKDY nechoďte spať bez toho, aby ste presne vedeli, kedy ráno začínate a aká je náplň ďalšieho dňa. V tomto vám zápisky v diári veľmi napomôžu.
2014-12-17 11:34:40 - otázka od Petra
Dobrý deň, som matka dvoch detí, momentálne na materskej dovolenke a ako každá matka mám obavy, kde sa po materskej zamestnám. A preto by som sa rada opýtala do akej skupiny by som sa mala prihlásiť, alebo pridať, aby som prišla na to čo je pre mňa vhodné, a akým smerom by som sa mala uberať.Rada by som si vymieňala informácie, rady a skúsenosti. A aj keď má mladšia dcéra iba rok, rada by som už pracovala. Ďakujem.
Milá Petra, K rôznym skupinám (ak chápem správne Vašu otázku) mi dovoľte najprv o E-ženach: Pri OZ E-ženy sa nemusíte nikde “zaraďovať”. Stačí sa len rozhodnúť, či chcete byť len čitateľkou a využívať voľne dostupný obsah portálu a verejné offline aktivity OZ, alebo sa stanete členkou, čím sa dostanete do zabezpečených stránok webu a zvýhodnene môžete využívať všetky aktivity OZ. Prosím pozrite si výhody členstva (menupoložka O nás – Obč. Združenie E-ženy). Ak ste myslela inú skupiny, čiže zoskupenie žien, potom je vhodné vygúgliť takéto platformy, združenia, skupiny (onlien aj offline) a prezrieť si ich ponuku. Niektoré prijímajú medzi seba len podnikateľky, iné sú zamerané na osobný rast a pod. Preto je najlepšie všetky ich najprv online vyhľadať, pozrieť sa, čo ponúkajú, kde sídlia, v akých mestách sa stretávajú osobne a či je sú aktivity a smerovanie prínosné pre Vás. A podľa toho sa rozhodnite (v konečnom dôsledku môžete byť členkou aj viacerých skupín).
2014-12-17 11:40:47 - otázka od Katarina
Dobrý deň, chcem sa opýtať na vaše začiatky podnikania cez internet. Oslovili ste odborníkov, ktorí Vám v tomto smere vedeli poradiť? Rozmýšľam nad tým to skúsiť, pretože sa mi výrazne zmení finančná situácia po nástupe na materskú dovolenku. Ďakujem za odpoveď resp. prípadne konzultácie.
Milá Katarína, rozumiem Vášmu zmýšľaniu a veru je dôležité pochopiť rozdiel: poučiť sa na vlastných chybách, alebo sa učiť zo skúseností iných. Ja som začala podnikať na internete, keď sa učili aj ostatní. Možností konzultácii na Slovensku veľmi nebolo, preto som sa dopustila pomerne veľa chýb. A musím sa priznať, že som mala v sebe aj veľkú dávku viery, že to zvládnem aj sama… Lenže potom som na to aj občas doplatila. Napríklad som inzerovala svoje exkluzívne výrobky na portáli s veľmi vysokou návštevnosťou, no bol to bazárový typ webu a tak aj keď som mala veľa preklikov, nikto moje produkty (z týchto návštev) nekupoval. Tie peniaze na reklamu som mohla radšej investovať do konzultacie a ešte by som ušetrila. Preto dnes jednoznačne odporúčam každému, kto má nezodpovedané otázky ohľadom online podnikania, aby tých pár desiatok eur investoval do poradenstva, konzultácie, koučingu či mentoringu, aby ušetril týždne až mesiace svojho času a stovky až tisíce eur. Prednedávnom som mala koučing s istým klientom, ktorý chcel zmeniť zamestnanie a veľmi chcel pracovať na svojom. Už počas prvej hodiny zistil, že je dokonalým zamestnaneckým typom a do podnikania by sa v súčastnosti nemal púšťať. Predstavte si, že by investoval tisíce do tovaru, skladu, webu a ďalšej réžie a po čase by skrachoval. Práve preto konzultácia, či koučing je najideálnejšie riešenie pred spustením podnikania, či inej zmeny v živote.
2014-12-17 11:45:00 - otázka od Henrieta F.
1) Ako funguje online predaj umeleckých diel - vlastná tvorba? Napríklad obrazy, ručné práce a podobne. Musím zdaniť príjem z takéhoto predaja? 2) Ako budem vedieť, či moju stránku navštevujú ľudia, ktorých zaujíma moja tematika? Ako zistím návštevnosť stránky? Kto a koľko ľudí na ňu chodí? 3) Môžem si založiť web stránku s e-shopom bez živnostenského listu? Ďakujem za odpovede.
Milá Henrieta, Odpovede podľa otázok: 1) Podľa platných slovenských zákonov sa každý príjmem musí zdaniť. Otázne je, akou formou (autorská daň, paušálna daň, podnikateľská a pod.) Samozrejme krátka odpoveď na Vašu otázku je: áno, príjmy sa zdaňujú. No ako som už uviedla, je rozdiel, či ste zamestnaná a popri tom predávate svoje diela, v akom množstve, aká je výška príjmov. Na dôchodcu, či študentov sa vzťahujú iné podmienky ako na podnikateľa na živnostenský list a pod. Preto prosím vyhľadajte odborníka, ktorý Vám dokáže presne poradiť podľa konkrétnych čísiel, ktoré očakávate pri predaji vlastnej tvorby. 2) Webstránka je kvalitne pripravená, ak obsahuje aj kód, ktorý umožňuje sledovať štatistiky návštevnosti. Napríklad Google analytics, ktorý je zadarmo Vám neukáže len koľko ludí navštívilo Váš web, ale Vám poskytne veľmi veľa ďalších užitočných informácií. Tvorca Vášho webu o tom bude vedieť povedať viac. Otázka toho, či prichádzajú na Váš web tí, ktorých daná tematika zaujíma, už nie je len o štatistikách návštevnosti (aj keď tam to môžete merať), ale o marketingu. Potrebujete spraviť takú online reklamu (platenú, či zadarmo), na základe ktorej sa dostanú na Váš web práve tí ľudia, ktorí sú Vašou cieľovou skupinou. Pre viac informácií hľadajte na internete klúčové slová “internet marketing”, je toho už veľmi vela aj na slovenských weboch. 3) Ak predávate (online, či offline), musíte mať právnu formu. Podnikanie na internete sa líši od klasického podnikania len tým, že nemusíte mať kanceláriu a skladové priestory. Inak sa na Vás vzťahujú všetky zákony rovnako, ako na “bežného” podniakteľa. Poznámka: samozrejme sú možnosti, na to, aby ste predávala svoje ručné práce bez živnosti (znova s podmienkou, do zákonom danej výšky nezdaniteľného príjmu). Napríklad na portáloch, kde vlastné hand-made produkty môžete inzerovať. Napríklad Sashe.sk a pod.
2014-12-17 11:47:19 - otázka od anicka
V čom by som mohla podnikať formou online?
Milá Anička, táto otázka je už zodpovedaná skôr, prosím pozrite si odpoveď, ktorú som adresovala Vierke. Ďakujem.
2014-12-17 11:49:49 - otázka od maťa
Aký je postup pre podnikanie na internete ?
Milá Maťa, Najjednoduchšie je odpovedať pomocou stručného zoznamu, keďže je to téma na minimálne dvojdňový seminár ☺. Kroky: - musíte vedieť v čom chcete podnikať (predaj tovaru, či služieb) - prieskum trhu - podnikateľský plán (kalkulácia prvotných nákladov, aj očakávaných ziskov) - príprava webstránky - vyjasniť si logistiku predaja (ak ide o produkty, je to nutný krok, ktorý musíte poznať dopredu, keďže musíte mať baliaci materiál a dohodnuté prepravné podmienky) - najneskôr tu: založenie právnej formy (SZČO, s.r.o.) - po publikovaní webu sputiť online reklamu (platenú, neplatenú) - nezabúdať/nezanedbať offline reklamu - analyzovať – testovať – analyzovať – testovať – a toto dokola ☺ (podrobnejšie viď. Klúčové slová v Google: Internet marketing, SEO, usability) - získané peniaze vracať späť do firmy (na začiatku povinne, neskôr aspoň polovicu) - kontakty, networking, inovácia, kreativita, servis, komunikácia, medializácia, atd.
2014-12-17 11:53:34 - otázka od Erika Feketová
Ahoj Monika, zaujímalo by ma ešte v duchu online marketingu, kedy je najvhodnejší čas počas dňa, podľa tvojich skúseností, posielať informačné maily, newslettere, rovnako tak i pridávať statusy na Facebooku, aby to bolo čo najefektívnejšie a informácie sa dostali k našim cieľovým skupinám? Vopred ďakujem za odpoveď, Erika
Ahoj Erika, jednoznačná odpoveď na túto otázku by bola neprofesionálna. Závisí to totiž veľmi od toho, kto je Tvoja cieľová skupina. Je rozdiel, ak niekto ponúka dojčenský tovar, ktorý kupujú mamičky na materskej, alebo náradie pre majstrov, ktorí sa dostanú k počítaču až večer, alebo len cez víkend. Preto treba vlastnú cieľovú skupinu veľmi dobre poznať a podľa toho pridávať posty na FB, či zsielať newslettre. Sú ale isté pravidlá, ktoré je dobré poznať. Napríklad: - v pondelok doručený e-mail má oveľa menšiu %-nu čítanosť, ako správy zaslané v utorok, stredu a štrvtok. - sobota je jednoznačne (z mojich skúseností) najmenej aktívna. Ľudia relaxujú, väčšina ani nezapne počítač. Naopak, - v nedeľu, v doobednajších hodinách, okolo 11,00hod je pomerne dosť mužov online. Manželky varia obed, deti sa hrajú, alebo učia, muži surfujú… Ženy sa dostávajú k svojej pošte v poobedňajších hodinách relaxu, preto mail zaslaný v neďelu by mal mať vysokú mieru čítanosti. (Teda ak máte v databáze súkromné adresy. Pri pracovných platí bod prvý, v pondelok nestíhajú registrovať Vašu správu, preto im to treba posalť znova napr. v stredu). - Facebook posty tiež je potrebné prispôsobiť svojej cieľovej skupine, no podľa štatistík sú vhodné poobednajšie až večerné hodiny (dokonca po 21,00hod) a nezabúdajte k postom tomu pridať aj obrázky. Také sú totiž najčítanejšie. Pri FB tiež vedie nedeľa, ale ak už spravujete FB firemnú stránku, pridávať posty je potrebné denne, aj viackrát. Testujte, analyzujte, vyhlasujte súťaže a tak zistíte, kedy reagujú najviac práve vaši fanúšikovia.
2014-12-17 11:55:38 - otázka od aďa
Pre zlý zdravotný stav nemôžem nastúpiť do trvalého zamestnania.Rada by som si privyrobila podnikaním cez internet.Ďakujem.Aďa
Milá Aďa, Je mi lúto Vášho zdravoného stavu. Aj keď ste priamo nepoložili otázku, možno Vás budú inšpirovať odpovede, ktoré som už v tejto oblasti písala skôr. Mimochodom, podnikanie cez internet má ďalšiu úžasnú výhodu v tom, že si čas zadeľujete sami. Ak Vás Vaše zdravotné (alebo iné podmienky) obmedzujú, zariadite sa podľa nich. Prevádzkovať e-shop s produktami, ktoré sprostredkovávate, alebo poskytnete služby z vedomostí, ktoré ovládate (preklady, korektúry, a pod.) – sa dá naozaj s akýmkoľvek handicapom. Uverte tomu, že to dokážete aj Vy! Stačí ak nájdete oblasť, kde môžete excelovať aj s vašim zdravotným stavom a môžete podnikateľsky ráť, kam si sama určíte... Prajem veľa zdravia!
2014-12-17 11:57:16 - otázka od Daniela Szvetková
Dobrý deň pani Jakubeczova, obdivujem Vás a všetky, ženy čo to dokázali. Rada by som aj ja podnikala a zároveň nezanedbávala rodinu, ktorá je pre nás ženy najdôležitejšia. No chýba mi môžno odvaha, nápad alebo trošku pomoci na začiatku. Dá sa s niekým poradiť v tejto veci? Ďakujem Daniela
Milá Daniela, Ďakujem za seba ja za ostatné ženy, no verte mi, každá na to má, aj Vy, aby ste si dokázali splniť svoj sen. Áno, súhlasím s tým, že občas je potrebné, aby nám niekto potľapkal po pleci povedal, “dokážeš to!”. Preto je veľmi dobré patriť do nejakého združenia, platformy, aby rovnako zmýšľajúci ľudia Vás vedeli podporiť, povzbudiť a hlavne, svojimi výsledkami byť vzorom. Aby ste si mohli povedať: “ak to on/ona dokázal/a, dokážem to aj ja!”. Ohľadne zadelenia času medzi prácou a rodinou som už písala v odpovedi pre Eriku, prosím pozrite sa vyššie… Niekedy stačí nasmerovanie, potvrdenie toho, či rozmýšľate správne a tak nápady a “troška pomoci” môžete nájst v združeniach a spolkoch s podobným zameraním. Ak budete navštevovať offline aktivity napríklad E-žien (či ako členka, alebo len pozorovateľka), sama zistíte, či je to práve ten okruh ľudí, s kým sa chcete stretávať. Preto odporúčam rovnako ako Petre (viď. skorší príspevok) prezrieť si na internete rôzne zoskupenia a porovnať ich ponuky s tým, čo konkrétne hľadáte. Držím place!
2014-12-17 11:58:40 - otázka od Zuzka
Dobrý deň p. Jakubeczová, dlhšiu dobu rozmýšľam nad tým, že by som si chcela splniť môj sen a začala podnikať. Začať by som však chcela najprv e-shopom a popritom pokračovať v mojej práci, kde som zamestaná na plný pracovný úväzok. Nemám však predstavu ako môžem pracovať na jednej strane na živnosť s e-shopom a na druhej strane pokračovať v práci, ktorú robím ako zamestanec.Bola by som vďačná za nasmerovanie.Ďakujem.
Milá Zuzka, Samozrejme záleží na tom, akú prácu vykonávate v zamestaní (nakoľko ste vyťažená časovo aj energticky), ale ak je to zvládnuteľné a Vy máte veľkú chuť začať robiť niečo aj popri, potom je to najlepšia cesta na vyskúšanie samej seba. Takto viete bez rizika otestovať to, či ste podnikateľský typ, či zvládate “časový menežment” a či online biznis je pre Vás to najlepšie. Preto je dobré vybrať si taký rad produktov do e-shopu, kde máte trochu viac časového priestoru na vybavovanie. Napríklad ponúkať potravinové doplnky, či mrazené výrobky by nebol dobrý nápad. Musíte pracovať s takým tovarom, aby ste zvládla balenie, dodanie, prípadné reklamácie bez straty. Keďže cez deň ste v práci a svojmu eshopu sa viete venovať len po večeroch (ak poobede na Vás čakajú rodinné povinnosti), potom sa skúste porozhliadnuť na internete, čo je pre Vás to najvýhodnejšie (oblečenie, kabelky, a pod.). Aj keď občas budete musieť aj cez deň vybavovať telefonáty s klientmi a dodávateľmi a občas si zobrať dovolenku, ak musíte súrne vybaviť aj osobné stretnutia, nákupy a pod. Zvážte aj možnosť zapojenia rodiny, babka, partner, či väčšie deti radi pomôžu. Zuzka, ak veľmi chcte, celý vesmír sa spojí, aby Vám pomohol ☺ (To bol citát od Paolo Coelho). Čiže ak Vaša rodina bude vidieť iskričky nadšenia vo Vašich očiach, verte mi, podporia Vás a radi Vám pomôžu drobnými úkonmi. Držím palce!
2014-12-17 11:59:55 - otázka od Kristína
dokedy sa mozem prihlasit za ezenu roka? podnikam, ale som aj zamestnana, nevadi? dakujem.
Milá Kristína, základnou podmienkou účasti súťaže E-žena roka je (okrem toho, že to musí byť žena), aby ste mala podnikanie aj s webstránkou, ktorá prináša zákazníkov. Medzi kritériami nemáme podmienku, že nemôžete byť súčastne aj zamestnaná. Stačí ak vyplníte prihlášku a budete nasledovať pokyny, ktoré dostanete s kópiou prihlášky. Termín je do 31.12.2014 a keďže je to posledný ročník súťaže, neváhajte a prihláste sa čím skôr. Viac informácií nájdete na stránke E-zeny.sk
2014-12-17 12:00:32 - otázka od Petra
Pani Monika, ďakujem za odpoveď. Presne takú skupinu ako OZ E-zeny som mala na mysli. Pekný deň
Rado sa stalo ☺ ďakujem aj ja za všetky otázky a dúfam, že aspoň trochu pomohli v ďalšom nasmerovaní. V budúccnosti ma nájdete na stránke Jakubeczova.sk Prajem Vám Petra, aj ďalším čitateľom prekrásne a pokojné sviatky v kruhu rodiny.
Viac o téme: Podnikanie Online rozhovor Monika jakubeczova Ezeny
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: red., Foto: Linda K. Bohušová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy