Slováci a Česi sú najmenej podnikavé národy

Rozbehnúť vlastný biznis plánuje len jedno percento Slovákov.Rozbehnúť vlastný biznis plánuje len jedno percento Slovákov. Zdroj: thinkstock.com

Láka vás myšlienka, aké by to bolo byť sám sebe pánom? Alebo už pracujete na tom, aby ste mohli rozbehnúť svoj vlastný biznis? Tak v tom prípade patríte medzi nepatrné percento našincov, ktorí majú v pláne v nasledujúcom roku odštartovať vlastnú podnikateľskú kariéru.

Z nedávnych prieskumov vyplynulo, že Slováci sa do podnikania príliš nehrnú. Iba tretina Slovákov by pred statusom zamestnanca uprednostnila vlastnú podnikateľskú dráhu. Slovensko sa tak v rebríčku podnikaniachtivých európskych národov zaradilo do poslednej tretiny. Najčastejším dôvodom, pre ktorý by sa Slováci radi vydali na vlastnú podnikateľskú dráhu, je osobná nezávislosť (56 % opýtaných). Pre 27 % našincov je lákadlom sloboda v rozhodovaní „kde a kedy budem pracovať“ a viac než pätinu láka vidina vyššieho zárobku. Naopak, najväčšie obavy pri pomyslení na vlastnú podnikateľskú dráhu, vzbudzuje riziko bankrotu, ale aj obavy z nepravidelného príjmu a riziko straty vlastného majetku.

Z najnovšieho prieskumu amerického inštitútu Gallup vyplynulo, že v nasledujúcich 12 mesiacoch má v pláne rozbehnúť svoj vlastný biznis len 1 % Slovákov. Spomedzi 25 krajín únie, ktoré sa prieskumu zúčastnili, je tento podiel u nás najnižší. V podstate to len dáva za pravdu tomu, že Slováci sa do podnikania príliš nehrnú. O moc lepšie však na tom nie sú ani Taliani a susední Rakúšania. V týchto krajinách plánujú rozbehnúť biznis len 2 % obyvateľov.

Spomedzi krajín EÚ sú podnikaniachtiví predovšetkým Cyperčania, kde až 11 % obyvateľov plánuje začať v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov podnikať. Za nimi nasledujú Španieli a Bulhari s podielom 6 % obyvateľov.

Predbehli inás Afričania, Američania a Áziati

Nielen Slováci, ale ani Európania sa príliš na rozbiehanie vlastného biznisu nechystajú. V celej EÚ majú totiž takéto plány len 4 % obyvateľov, čo je v porovnaní s celosvetovým priemerom (14 %)pomerne málo. Ešte žalostnejšie však toto číslo vyznieva v porovnaní so subsaharskou Afrikou (35 % obyvateľov) a strednou, východnou a severnou Afrikou (23 %). Väčšie ambície či chuť podnikať ako Európania majú aj obyvatelia amerického (15 %) a ázijského kontinentu (12 %).

Podiel obyvateľov, ktorí majú v pláne podnikať:

  1. Cyprus (11 %)
  2. Španielsko a Bulharsko (6 %)
  3. Veľká Británia, Fínsko, Švédsko, Portugalsko, Írsko, Malta a  Rumunsko (5 %)
  4. Holandsko, Dánsko, Slovinsko, Belgicko, Francúzsko, Maďarsko a Chorvátsko (4 %)
  5. Luxembursko, Poľsko, Nemecko a Grécko (3 %)
  6. Rakúsko, Taliansko a Česko (2 %)
  7. Slovensko (1 %)
Viac o téme: Domáce Poštová banka Podnikateľ Podnikanie Slováci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poštová banka, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy