Nepodnikal som, ale živnosť sa mi obnovila automaticky. Musím doplatiť odvody?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

V zahraničí som pracoval šesť rokov. Na Slovensku som mal pozastavenú živnosť, avšak po tomto dátume mi uplynula doba pozastavenia živnosti. Živnosť mi preto pokračovala okolo 11 mesiacov. Počas tohto obdobia som nepodnikal a živnosť som si zrušil. Som povinný doplatiť odvody Sociálnej poisťovni za tieto mesiace?

 

Poradňa:   Ak mal občan SR obnovenú živnosť počas zamestnania v Európskej únii, je dôležité posúdiť, aká legislatíva sa v tom čase v oblasti sociálneho zabezpečenia naňho vzťahovala. Platí totiž, že pri súbehu činností alebo poistení vo viacerých krajinách Európskej únie sa na osobu môže vzťahovať legislatíva len jednej krajiny.

„O určenie legislatívy (ak tak uvedená osoba ešte neurobila) je potrebné požiadať  príslušnú inštitúciu sociálneho zabezpečenia v krajine, kde má uvedená osoba bydlisko – na Slovensku je to príslušná pobočka Sociálnej poisťovne v mieste trvalého pobytu žiadateľa,“ hovorí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Príslušnosť k právnym predpisom na účely sociálneho a zdravotného poistenia potvrdí príslušná inštitúcia dokumentom PD A1.

Ak občan SR pracoval, resp. pracuje mimo Európskej únie a súčasne má postavenie SZČO, je dôležité, či má Slovenská republika s uvedenou krajinou podpísanú zmluvu o sociálnom zabezpečení. Podľa toho môže plniť povinnosti z oboch činností v jednej krajine alebo aj z každej činnosti zvlášť v krajine, v ktorej konkrétnu činnosť vykonáva.

„Ak by sa v uvedenej situácii vzťahovala na občana SR slovenská legislatíva, pri obnovení živnosti by bolo rozhodujúce, aké príjmy dosahoval ako SZČO v období predchádzajúcom pozastaveniu živnosti. Ak nemal žiadne povinnosti a neplatil poistné, nemá, resp. nemal  žiadne povinnosti  voči Sociálnej poisťovni ani po obnovení živnosti,“ vysvetľuje Peter Višváder.

Ak by sa v uvedenej situácii na občana SR vzťahovala legislatíva inej krajiny, aj povinnosti ako SZČO by si musel plniť v zmysle tejto legislatívy. V takom prípade odporúčame informovať sa o jeho povinnostiach priamo v inštitúcii sociálneho zabezpečenia v danej krajine.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Sociálna poisťovňa Podnikateľ Živnosť Odvody Obnovenie pozastavenia živnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Sociálna poisťovňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy