Pozor! Živnostníci nie sú chránení podľa Zákonníka práce

Živnostníci nie sú chránení podľa Zákonníka práce.Živnostníci nie sú chránení podľa Zákonníka práce. Zdroj: thinkstock.com

Som zamestnaný ako živnostník a som práceneschopný. Môže mi dať zamestnávateľ v tomto čase výpoveď?

 

Poradňa: Výkon činnosti na základe živnostenského oprávnenia je podnikaním a Zákonník práce neupravuje vzťahy medzi podnikateľmi navzájom. Tieto sa spravujú dojednaniami, ktoré si zmluvné strany navzájom dohodli v zmluve uzatvorenej podľa Obchodného zákonníka.

Zákonník práce upravuje individuálne pracovnoprávne vzťahy v súvislosti s výkonom závislej práce fyzických osôb pre právnické alebo fyzické osoby. Závislou prácou je práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, osobne zamestnancom pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, v pracovnom čase určenom zamestnávateľom, za mzdu alebo odmenu. Podnikanie však do závislej práce  nepatrí.

 Závislá práca môže byť vykonávaná na základe pracovnej zmluvy alebo na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Závislá práca nemôže byť vykonávaná v zmluvnom občianskoprávnom vzťahu alebo v zmluvnom obchodnoprávnom vzťahu, t.j. podľa Občianskeho zákonníka alebo Obchodného zákonníka.

Ak práca vykonávaná pracovníkom napĺňa definíciu závislej práce, musí  byť vykonávaná  na základe pracovnoprávneho vzťahu, t.j. na základe Zákonníka práce. Cieľom tohto obmedzenia je zamedziť stavu, kedy dochádza k obchádzaniu Zákonníka práce tým, že zamestnanci vykonávajú pre zamestnávateľa činnosť, ktorá má  znaky závislej práce, vykonávajú ju ako podnikatelia a tým  nepožívajú ochranu, ktorú zamestnancovi poskytuje Zákonník práce.  

Ak práca zamestnanca spĺňa znaky závislej práce a nie je vykonávaná v pracovnoprávnom vzťahu, zamestnanec je oprávnený domáhať sa ochrany svojich práv vyplývajúcich mu zo Zákonníka práce súdnou cestou.

Výkon činností živnostníkov a iných podnikateľov pre fyzickú  alebo právnickú osobu bude možný len vtedy, ak činnosť vykazuje  znaky podnikania (sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku) a zároveň ju nie je možné považovať za  závislú prácu.

Odvody do poisťovní

Pokiaľ je živnostník práceneschopný, neplatí počas dní, kedy je PN odvody do zdravotnej, ani Sociálnej poisťovne. Počas tohto obdobia platí za neho poistné štát. Ak ste napríklad práceneschopný celý mesiac, za takýto mesiac neplatíte poistné. Ak PN-ka trvá časť mesiaca, obvyklá suma poistného sa upraví podľa počtu kalendárnych dní, kedy ste boli práceneschopný.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

 

Viac o téme: Podnikateľ Zákonník práce Výpoveď Živnostník Práceneschopnosť SZČO PN PN-ka Občiansky zákonník
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy