Má invalidný dôchodca nárok na podporu v nezamestnanosti? Právnička radí

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Som poberateľkou invalidného dôchodku 50%, bola som zamestnaná 4 roky, kde za mňa zamestnávateľ odvádzal poistenie v nezamestnanosti, potom som nastúpila na materskú a po jej skončení som nastúpila do nového zamestnania, kde mám odpracované 2 roky. Nový zamestnávateľ tiež odvádza poistenie v nezamestnanosti. Skončila mi zmluva na dobu určitú, mám nárok na podporu v nezamestnanosti? Čitateľka Jolana

Poistenec, ktorý je po skončení  pracovného pomeru na dobu určitú zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie, má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie:

  • bol poistený v nezamestnanosti z výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní, a
  • nebol povinne poistený v nezamestnanosti z iného výkonu činnosti zamestnanca (napr. nemal pracovný pomer na neurčitú.)

Prečítajte si tiež: Poberáte invalidný dôchodok? Zamestnať sa môžete, neprídete oň


Nárok na dávku  v nezamestnanosti môže vzniknúť aj  osobe, ktorá je poberateľom invalidného dôchodku, ak pokles schopnosti  tejto osoby vykonávať zárobkovú činnosť neprekročí 70 %. Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká okrem iného dňom priznania invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Podpora V Dôchodca Dôchodok Invalidný Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy