Otec na materskej dovolenke? Takéto sú jeho povinnosti voči zamestnávateľovi

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Chcem ísť na materskú ako otec, všetky podmienky mám splnené. Malá má 2 roky, takže ešte rok môžem. Chcem sa spýtať na pracovno-právne vzťahy. Môže ma zamestnávateľ nejako obmedziť v odchode na materskú? Ako dlho pred nástupom ho o tom musím upovedomiť, prípadne aké mám povinnosti voči zamestnávateľovi?

 

 


 

Otec, ktorý čerpá v zamestnaní voľno na  účely starostlivosti o dieťa, čerpá rodičovskú dovolenku. Túto dovolenku je zamestnávateľ povinný poskytnúť na základe žiadosti až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku a v prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku.

Oznámenie o o nástupe na rodičovskú dovolenku  je potrebné doručiť najmenej jeden mesiac vopred, rovnako ako oznámenie o predpokladanom prerušení, zmenách alebo skončení. Oznámenie musí byť písomné. Zamestnávateľ poskytuje rodičovskú dovolenku v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.


Prečítajte si tiež: Rodičia si od mája prilepšia: Materská dávka sa zvýši na takúto sumu


V čase, kedy je otec na  rodičovskej dovolenke, mu môže vzniknúť nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti v období 28 týždňov od prevzatia dieťaťa do starostlivosti najdlhšie do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa, ak v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti bol nemocensky poistený najmenej 270 dní. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Na Otec Muž Materská Zamestnávateľ Podmienky Musí Čo Chcem Materskej Materskú Splniť Dovolenke Ak Ísť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy