Krátenie dovolenky z dôvodu PN: Na toto má zamestnávateľ nárok

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Pracujem ako učiteľka v materskej škole na dobu neurčitú, mám odpracovaných celkovo 33 rokov, v danej škôlke 10 rokov. Od októbra minulého roka som dlhodobo práceneschopná, k tomuto termínu mi ostalo 23 dní starej dovolenky, na výplatnej páske za január 2016 mám uvedené že mi nabehla ďalšia, nová dovolenka v počte 45 dní, dohromady teda 68 dní. Mám však indície, že ak som dlhodobo PN, dovolenka sa mi kráti. K 31.8. plánujem podať v zamestnaní výpoveď a preto by som potrebovala vedieť, koľko presne dovolenky mám, aby som následne vedela ukončiť PN. Čitateľka Jolana

Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku nepracoval z dôvodu  dôležitých osobných prekážok v práci, medzi  ktoré patrí aj trvanie dočasnej práceneschopnosti.

Za rok 2015, ak zamestnanec splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v danom roku, dôjde ku kráteniu dovolenky, len ak zamestnanec zameškal 100 dní z dôvodu trvania práceneschopnosti. Dovolenka sa zamestnancovi nekráti  za obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti vzniknutej v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. 


Prečítajte si tiež: Penzia v nedohľadne? Vek odchodu do dôchodku sa opäť predlžuje​


V roku 2016 podľa čitateľskej otázky predpokladáme, že nedošlo k splneniu nároku na dovolenku, lebo zamestnankyňa v danom roku nepracovala, takže neprichádza do úvahy ani krátenie dovolenky.

Výplatné pásky sú často generované automaticky z účtovných systémov a skutočnosť, že tento údaj je uvedený na páske nemožno považovať za záväzné vyjadrenie zamestnávateľa o zostatku dovolenky.  

​Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Práceneschopnosť Dovolenky Krátenie PN Práceneschopný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy