Dochádzate za prácou? Právnik radí, či môžete požiadať o preplácanie cestovného

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Vzniká mi nárok na vyplatenie časti cestovného, ak dochádzam do práce vzdialenej 70 km od trvalého bydliska? Čitateľka Magdaléna

Právnička radí: Zamestnávateľ nie je povinný prispievať zamestnancom na náklady na cestovné do práce a z práce. Niektorí zamestnávatelia poskytujú príspevky dobrovoľne ako jeden z benefitov pre zamestnancov.

Príspevok na dochádzku za prácou poskytuje Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na úhradu časti cestovných výdavkov na dochádzku z miesta trvalého pobytu alebo z miesta prechodného pobytu do miesta výkonu zamestnania uvedeného v pracovnej zmluve a späť zamestnancovi, ktorý bol uchádzačom o zamestnanie vedeným v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej tri mesiace a ktorý bol vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie z dôvodu vzniku pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu okrem pracovnoprávneho vzťahu založeného dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ak o príspevok na dochádzku za prácou písomne požiada najneskôr do jedného mesiaca od nástupu do zamestnania. Príspevok na dochádzku za prácou sa poskytuje zamestnancovi najviac počas šiestich mesiacov od jeho nástupu do zamestnania.


Prečítajte si tiež: Hľadáte prácu, v ktorej sa budete zabávať? Tu majú voľné miesta!​


Príspevok na dochádzku za prácou sa poskytuje na úhradu cestovných výdavkov na dopravu hromadnými dopravnými prostriedkami, najviac v sume 135 eur mesačne v závislosti od vzdialenosti miesta výkonu zamestnania od miesta trvalého pobytu alebo od miesta prechodného pobytu zamestnanca. Príspevok sa neposkytuje zamestnancovi, ktorý dochádza z miesta trvalého pobytu alebo z miesta prechodného pobytu do miesta výkonu zamestnania uvedeného v pracovnej zmluve v rámci jednej obce.

Príspevok na dochádzku za prácou poskytune úrad práce, sociálnych vecí a rodiny do 30 kalendárnych dní od preukázania trvania zamestnania.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Za Práca Práce Cestovné Preplácanie Do Cestovného Dochádzanie Prácou
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy