Môžu vás preradiť na inú prácu? Toto hovorí zákonník práce

Môže mi dať zamestnávateľ vykonávať iný druh práce ako mám uvedený v pracovnej zmluve ? Som čašníčka a pracujem na zmeny, ale nevychádza mi mesačný limit hodín, ktorý má byť odpracovaný, a tak mi doteraz sťahovali dovolenku. No teraz zamestnávateľ požaduje, aby čašníci z dôvodu, že im nevychádzajú hodiny, chodili do práce o hodinu skôr, ale do kuchyne. To však nie je môj druh práce, ktorý mám uvedený v pracovnej zmluve. Čitateľka Janka

Právnička radí: Druh práce a jeho stručná charakteristika sú uvedené v pracovnej zmluve. Obsah pracovnej zmluvy nie je možné jednostranne meniť a na preradenie zamestnanca - a tým aj na  zmenu jeho pracovnej zmluvy, je potrebný súhlas zamestnanca aj zamestnávateľa. Bez súhlasu zamestnanca môže zamestnávateľ vykonať preradenie len na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov. V iných prípadoch zamestnanec nie je povinný vykonávať  prácu odlišnú od druhu práce dojednaného v pracovnej zmluve.


Prečítajte si tiež: Zamestnávateľ vám nemusí uznať pracovné voľno: Stačí tento malý detail!


Počas trvania pracovného pomeru je zamestnanec povinný  dodržiavať pracovný čas v pracovnom čase vykonávať dojednanú prácu. Ak zamestnávateľ nemá pre zamestnanca prácu, či už počas celej pracovnej zmeny alebo jej časti, jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a zamestnancovi za tento čas patrí náhrada mzdy. 

Máte aj vy nejakú otázku? Naši odborníci poradia aj vám, svoje otázky do Poradne zašlite na poradna@firma.zoznam.sk.

 

Viac o téme: Hodiny Zmeny V Práca Zmena Práce Zákonník Pracovná Zmluve Odpracované
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy