Chcem dať v práci výpoveď: Mám nárok na odstupné?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Vo firme pracujem 10 rokov, pred 3 rokmi ma uznali za plnú invalidnú dôchodkyňu, som onkologickou pacientkou. Stále pracujem, chcem dať ale okamžitú výpoveď. Zamestnávateľ mi však povedal, že nemám nárok na odstupné. Naozaj je to tak? Ako mám ďalej postupovať? Čitateľka Jana

Výpoveď a okamžité skončenie pracovného pomeru sú dva odlišné spôsoby skončenia pracovného pomeru. Zamestnanec môže dať výpoveď kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu, ale je potrebné si uvedomiť  že sa jedná o rozhodnutie zamestnanca skončiť pracovný pomer. Ak je daná výpoveď zo strany zamestnanca, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby, ktorá je vo vyššie popísanom prípade dvojmesačná. Zamestnanec nemá nárok na odstupné.

Okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca je možné len z dôvodov vymedzeným v Zákonníku práce v ustanovení § 69, a to ak

a) zamestnanec podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu. O okamžitom skončení pracovného pomeru zo zdravotných  dôvodov sme písali v článku  V práci končim zo zdravotných dôvodov. 

Posudok o invalidite zamestnanca nemožno zamieňať s lekárskym posudkom, v zmysle ktorého zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu.

b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,

c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.

Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

V súvislosti s ukončením pracovného pomeru s invalidným zamestnancom upozorňujeme, že  Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení. 

Viac o téme: Invalidný Výpoveď Odstupné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy