Najjednoduchšia práca na svete: Neuveríte, za čo vám zaplatia 2000 eur mesačne

Tento nápad vyvolal u švédskej verejnosti pobúrenie. Švédi inzerovali pracovnú ponuku, ktorá by potešila takmer každého. Za veľmi jednoduchú prácu môže úspešný kandidát získať celkom solídny príjem. O čo ide? V rámci umeleckého projektu sa hľadá kandidát, ktorý bude mať iba jednu jedinú úlohu - každý deň sa musí dostaviť na vlakovú stanicu v Göteborgu v konkrétny čas.

O čo konkrétne v tejto práci ide? Je to celkom jednoduché. Keď tento "zamestnanec" príde do práce, svetlá na platforme sa rozsvietia, aby každý vedel, že sa objavil na pracovisku. Po rozsvietení svetiel môže ísť pracovník ísť kam chce a robiť, čo sa mu zachce. Na konci zmeny však musí znova prísť na stanicu, aby zhasol svetlá.

Osoba, ktorá túto prácu získa, má garantované, že toto zamestnanie môže vykonávať až do dôchodku s platom 2 000 eur, ročným navýšením, dovolenkou a platbami do dôchodkového systému.

Najjednoduchšia práca na svete: Galéria fotiek (2)

Sociálny experiment s názvom "Večné zamestnanie" je dielom švédskych umelcov Simona Goldina a Jakoba Sennebyho. Tí budú zamestnancovi na tejto pozícii vyplácať mzdu z výhry za svoj projekt. Peniaze, ktoré získali: 650-tisíc dolárov, mali použiť na dozdobenie vlakovej stanice, dvojica umelcov sa však rozhodla pre niečo iné. Rozhodli sa vyjadriť svoj postoj k práci v budúcnosti - tým, že zamestnancovi dajú úplnú kontrolu nad jeho kariérou.

Cieľom projektu je preskúmať úlohu práce v období, keď čoraz viac ľudí prijíma netradičné zamestnanie v postindustriálnej spoločnosti, uviedli umelci. Goldin a Senneby uznávajú, že zamestnanec sa bez konkrétnych povinností môže nudiť. Je však na samotnom kandidátovi, ako sa rozhodne: môže prísť s vlastnými kreatívnymi projektmi alebo jednoducho prijme stav večne voľného času.

Projekt "Večné zamestnanie" ponúka odlišné chápanie práce a zamestnanca a zároveň spochybňuje predstavy o raste, produktivite a pokroku, ktoré sú jadrom moderny. „Blížiaca sa masová automatizácia a umelá inteligencia je hrozbou, prípadne prísľubom toho, že sa všetci staneme produktívne nadbytočnými,“ dodali umelci.

Umelci odhadujú, že pracovníkovi na vlakovej stanici, ktorého úlohou bude len zapínať a vypínať svetlá, budú schopní platiť mzdu takpovediac navždy: výplatu by mal zaistenú na nasledujúcich 120 rokov.

Netradičný nápad pobúril časť švédskych občanov a niektorí politici obvinili umelcov, že míňajú peniaze daňových poplatníkov na zbytočnosti. Oni s týmto názorom tiež súhlasia: „Celá predstava o niekom, kto sa objaví v práci len preto, aby zapol a vypol svetlá, je hlúpa a neproduktívna, ale aj to sa skrýva v podstate našej myšlienky,“ hovoria umelci.

Viac o téme: Peniaze Umenie Práca Plat Povolanie Švédsko
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: independent.co.uk, Foto: Getty, espreso.rs

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy