Milionárom cez noc: Baník našiel jeden z najvzácnejších drahokamov na svete

Nálezom dvoch drahokamov sa doslova cez noc zmenil život tanzánijskému baníkovi. Muž, ktorý má štyri ženy a cez tridsať detí, vďaka nálezu tanzanitu získal od štátu takmer 3 milióny eur. Bude veľká party, povedal redaktorom britskej BBC. Plánuje žiť rovnako ako doteraz, chce ale pomôcť svojej komunite výstavbou školy.

Baníkov sa podarilo nájsť dva zatiaľ najväčšie známe tanzanity, drahokamy, ktoré sa vyskytujú len na území tejto krajiny na východoafrickom pobreží a používajú sa na výrobu šperkov. Z predaja surových drahokamov, ktoré vážia spolu 15 kilogramov, šťastný nálezca Saniniu Laizer utŕžil 3,4 milióna dolárov.

Novopečenému milionári po telefóne pogratuloval aj tanzánsky prezident John Magufuli, podľa ktorého je nález dôkazom bohatstva krajiny.

Milionárom cez noc: Baník Galéria fotiek (3) Zdroj: bbc

Laizer plánuje žiť rovnako ako doteraz. Väčšinu času sa chce aj naďalej starať o kravy. V blízkosti svojho bydliska v oblasti Manyara chce ale vybudovať obchodné centrum a školu, pretože mnoho chudobných detí v jeho okolí nemá teraz prístup k vzdelaniu.

Tanzanit, ktorý preslávila spoločnosť Tiffany & Co. predávajúca luxusné šperky, je jeden z najvzácnejších drahokamov na planéte a podľa tanzánijských geológov sa jeho zásoby do dvadsiatich rokov úplne vyčerpajú, píše BBC.

Milionárom cez noc: Baník Galéria fotiek (3) Zdroj: bbc

Modrý kameň má z rôznych strán rôzne sfarbenie s odleskmi zelenej, červenej alebo fialovej. Jeho hodnota záleží okrem čistoty práve aj na farbe. Doteraz najťažší nájdený surový drahokam vážil 3,3 kilogramu.

Keď sa tanzánsky prezident Magufuli v roku 2015 ujímal svojho úradu, sľuboval, že sa bude usilovať o zvýšenie príjmov plynúcich vláde práve z ťažobného sektora. Súkromní baníci, medzi ktorých patrí aj Laizer, musia mať na hľadanie tanzanitu štátnu licenciu, napriek tomu ale stále dochádza k nelegálnej ťažbe.

Viac o téme: Peniaze Baník Šťastie Drahokam Nález Afrika
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bbc, Foto: Getty, idnes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy