Neuveriteľne úspešný Elon Musk: Čo stojí za jeho slávou a peniazmi?

Elon MuskElon Musk Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong

Hovorí vám niečo meno Elon Musk? Tento americký podnikateľ patrí medzi najlepších svetové obchodníkmi, ktorého majetok sa odhaduje na takmer 46,3 miliárd amerických dolárov. Elon Musk stojí za zrodom platobnej brány PayPal alebo za prvými elektrickými automobilmi. Poďme nahliadnuť na jeho cestu za úspechom.

Ako to všetko začalo?

Elon Musk sa narodil a vyrástol v Juhoafrickej republike, a už od raného veku dával najavo, že sa v ňom skrýva podnikateľský potenciál. Podporu získal ako od otca inžiniera, tak od svojej matky, ktorá jeho záľubu v technológiách aktívne financovala. Svoj prvý počítač si Musk kúpil v desiatich rokoch - práve na ňom sa naučil základy programovania. O dva roky neskôr zostavil plne funkčnú videohru s názvom Blastar, ktorú údajne predal za 500 dolárov.

V roku 1995 Elon so svojím bratom Kimbala vytvorili Zip2, IT spoločnosť, ktorá licencovala online sprievodcu mestským softvérom pre noviny. Hoci sa spoločnosť v prvých rokoch snažila získať trakciu, miestne a národné noviny nakoniec začali používať Zip2 na poskytovanie ďalších služieb svojim príslušným zákazníkom. V roku 1999 získal Zip2 webový vyhľadávač AltaVista spoločnosti Compaq za neuveriteľných 340 miliónov dolárov.

Musk stál za zrodom spoločnosti PayPal

Musk s obchodnými partnermi Petrom Thiel a Maxom Levchinem spustili X.com, online finančné služby a e-mailovú platobnej spoločnosť. V roku 2000 sa spoločnosť X.com zlúčila s americkou softvérovou spoločnosťou Confinity, dnes známou ako PayPal. V roku 2001 bol Musk menovaný predsedom a generálnym riaditeľom spoločnosti Paypal, krátko predtým, ako túto spoločnosť získal eBay za 1,5 miliardy dolárov.

Nová vesmírna spoločnosť SpaceX a spolupráca s Tesla Motors

V roku 2004 sa Musk podieľal na prevádzkovaní spoločnosti Tesla Motors, kde bol neoddeliteľnou súčasťou návrhu prvého elektrického vozidla - Tesla Roadster. Následne bol menovaný generálnym riaditeľom a produktovým architektom. Pod jeho dohľadom sa Tesla stala jednou z najpopulárnejších a najžiadanejších značiek automobilov na svete.

Dnes sa Musk pomocou svojej spoločnosť SpaceX podieľa aj na spolupráci s NASA a letectvom Spojených štátov - navrhuje rakety a riadi vojenské misie.

Viac o téme: Peniaze Milionár Úspech Miliardár Boháč Elon Musk
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, ouspechu
 
Staršie správy
Staršie správy